НАТО поглибить співпрацю з Україною

 

Україна і НАТО домовилися про поглиблення співпраці. Про це повідомив президент Петро Порошенко на спільній з генеральним секретарем Північноатлантичного Альянсу Єнсом Столтенбергом прес-конференції після завершення засідання Комісії Україна-НАТО, повідомляє “Європейська правда“.

“Сьогодні ми ухвалили рішення розширити особливе партнерство України та НАТО. Ми домовилися запустити процес, який дозволить Україні отримати статус партнерства з розширеними можливостями”, – заявив Порошенко.

Отримання нового статусу потребує проведення реформ, узгоджених із НАТО в рамках Стратегічного оборонного бюлетеня.

Новий формат співпраці з державами – не членами Альянсу був створений на минулому саміті НАТО 2014 року. Раніше НАТО вже надало можливість участі в Програмі розширених можливостей п’яти країнам: Австралії, Фінляндії, Швеції, Йорданії та Грузії.

Порошенко не уточнив, коли Україна може формально отримати цей статус. Але запевнив, що Альянс залишився задоволений прогресом реформ в Україні.

“Я радий почути таку потужну підтримку щодо успіхів у таких складних обставинах”, – зазначив Петро Порошенко.

Він також заявив про потребу розпочати спеціальну програму з деокупації Криму.

“Для нас очевидно, що російська агресія зупиниться лише з деокупацією Криму”, – наголосив Порошенко.

За його словами, під час засідання Комісії Україна-НАТО було визначено “шляхи того, як у подальшому реагувати на ці виклики”.

“Ми обговорили ситуацію в України і засоби подальшого тиску на Росію, щоб змусити її відмовитися від агресивної політики щодо нашої країни і країн-членів НАТО. Ми домовилися, що це наша спільна відповідальність – змінити агресивну поведінку Росії, в тому числі шляхом подальшого стимулювання санкціями”, – додав президент.

Читайте також:
НАТО ніколи не визнає анексію Криму Росією, – підсумкова декларація саміту

“Україна залишається відданою проведенню реформ і боротьбі з корупцією. Ми будемо продовжувати надавати їй практичну і політичну підтримку”, – запевнив, у свою чергу, генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Він повідомив, що держави НАТО затвердили новий Комплексний пакет допомоги Україні для реформування оборонного сектору, який передбачає 40 нових напрямків співпраці та допомоги Україні.

Що ж до вступу в НАТО, то, за словами Столтенберга, наша держава повинна буде в майбутньому сама вирішити питання про необхідність членства в Альянсі.

“Для НАТО принципово важливо, що кожна країна сама повинна вирішувати питання про механізми своєї безпеки, у тому числі про членство НАТО. І Україна сама повинна буде прийняти рішення”, – наголосив генсек Альянсу.
І додав, що питання членства України на порядку денному наразі не стоїть.

“Основний акцент робиться на те, як Україна зможе відповідати стандартам НАТО, як збройні сили України зможуть співпрацювати з військовими НАТО. Саме на це спрямований новий пакет допомоги”, – сказав Столтенберг.

Читайте також:
НАТО розгортає систему ПРО поблизу кордонів України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна