НАТО ніколи не визнає анексію Криму Росією, – підсумкова декларація саміту

 

Держави НАТО рішуче засуджують агресивні дії Росії проти України і ніколи не визнають незаконну анексію Криму.
Про це йдеться у Варшавській декларації, одностайно ухваленій за підсумками саміту Північноатлантичного Альянсу, повідомляє “Європейська правда“.

“Ми рішуче засуджуємо агресивні дії Росії проти України та порушення нею міжнародного права і своїх міжнародних зобов’язань, яке триває, що має серйозні наслідки для стабільності та безпеки євроатлантичного регіону”, – йдеться в підсумковій заяві саміту, що завершився 9 липня у столиці Польщі.

“Незаконну і нелегітимну анексію Криму, яка триває, ми не визнаємо і не будемо визнавати, і закликаємо Росію скасувати її”, – зазначається в документі.

У декларації також засуджуються силове порушення суверенних кордонів і навмисна дестабілізація ситуації на сході України з боку Росії.

“Україна є давнім та особливим партнером Альянсу. Незалежна, суверенна і стабільна Україна, твердо віддана демократії та верховенству права, є ключем до євроатлантичної безпеки”, – наголошується в декларації.

“Ми тверді у нашій підтримці суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і права України вирішувати своє майбутнє і курс зовнішньої політики, вільної від втручання ззовні, викладених у Гельсінському заключному акті”, – запевняють держави НАТО.

Вони відзначають, що незважаючи на подальше порушення суверенітету, незалежності й територіальної цілісності України з боку Росії, українській владі вдалося досягти прогресу у здійсненні широкомасштабних реформ на шляху європейської і євроатлантичної інтеграції.

“Ми вітаємо кроки, вже зроблені Україною для боротьби з корупцією, домовленості з Міжнародним валютним фондом, реформу судової системи, і рух у напрямку децентралізації. Але серйозні проблеми залишаються і вимагають постійних зусиль”, – наголошують члени Альянсу.

І зі свого боку обіцяють “і надалі підтримувати Україну в проведенні реформ”.

Країни НАТО також наголошують, що занепокоєні безпековою ситуацією в регіоні Чорного моря.

“У Чорноморському регіоні ситуація з безпекою останніми роками погіршилася. Ми й надалі будемо боротися з наслідками останніх подій у регіоні і враховувати їх при розробці нових підходів та політики Альянсу”, – зазначається в документі.

У цьому контексті держави-учасниці НАТО обіцяють посилити співпрацю з Україною та Грузією.

При цьому в підсумковій відозві задекларовані наміри Альянсу продовжувати діалог з Росією з метою “уникнення непорозумінь”.

Водночас у документі наголошується, що у відносинах із РФ “першим пунктом нашої розмови лишатиметься кризова ситуація в Україні та навколо неї“.

Держави-члени Альянсу, зокрема, вирішили залишити Раду НАТО-Росія основним каналом політичної комунікації.

Йдеться про “періодичний, сфокусований та змістовний діалог у рамках Ради НАТО-Росія на основі взаємності, з метою уникнути непорозуміння, прорахунків та небажаних ситуації, а також підвищити підзвітність та прозорість”.

Окремо наголошується, що Альянс вирішив зберегти і військові лінії комунікації з РФ.

“Ми домовилися продовжити використання цих каналів зв’язку, щоб вирішувати критичні питання, які виникають, а також закликаємо Росію використовувати ці лінії зв’язку”, – йдеться в декларації.

Раніше в НАТО скаржилися, що Росія не використовує лінії військової комунікації та, зокрема, не повідомляє НАТО про заплановані військові навчання.

Читайте також:
НАТО розгортає систему ПРО поблизу кордонів України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна