Заступника міністра охорони здоров’я затримали через корупційні побори з пацієнтів

 

Заступник міністра охорони здоров’я Роман Василишин, затриманий правоохоронцями, через посередника збирав побори з пацієнтів за проведення урологічних операцій. Про це на спільному брифінгу повідомили голова СБУ Василь Грицак та генпрокурор Юрій Луценко.

Василь Грицак заявив, що хабарництво мало “системний характер”, “при чому робив він (Василишин) це з особливим цинізмом”.

“Вчора (7 липня) він був затриманий слідчо-оперативною групою Гепрокуратури і СБУ під час отримання частини неправомірної вигоди”, – повідомив голова СБ України.

За словами Грицака, загалом під час затримання і проведених обшуків у Романа Василишина вилучено більше 50 тисяч доларів і 320 тисяч гривень.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що діяла група змовників.

“Василишин представив колективу Олександрівської лікарні [Києва] уродженця міста Донецька Серняка Юрія Петровича, який став обіймати посаду директора урологічного центру цієї клінічної лікарні і особисто розподіляв лікарів на операції, за кожну з яких лікарі вимагали гроші у пацієнтів і здавали цьому Серняку. Серняк ці гроші акумулював, і раз на тиждень від 50 до 100 тисяч гривень лише з цього центру отримував заступник міністра”, – розповів деталі Луценко.

За словами Луценка, правоохоронці фіксували передачу грошей за такою схемою п’ять разів.

“Серняк зараз дає викривальні покази, підтверджуючи повністю кримінальну схему. Сам Василишин від дачі показів відмовився”, – сказав Луценко.

Про те, що правоохоронці затримали на хабарі заступника міністра охорони здоров’я України, прокуратура м. Києва повідомила сьогодні вранці у “Фейсбуці”.
Зазначено, що нещодавно призначений прокурор міста Києва Роман Говда повідомив про завершення “антикорупційної операції з викриття системного хабарництва за участі високопосадовця міністерства охорони здоров’я України”.

“Так, слідчим управлінням прокуратури міста Києва спільно з співробітниками ГУБКОЗ СБ України затримано “на гарячому” заступника міністра охорони здоров’я України”, – сказано у повідомленні.

“Встановлено, що вказаний посадовець створив систему поборів з практикуючих лікарів за надання їм можливості в подальшому здійснювати належним чином свої функціональні обов’язки, зокрема проводити операцій в Олександровській лікарні м. Києва”, – повідомляють у прокуратурі.

Заступника міністра та його спільника затримано в порядку ст. 208 КПК за підозрою в отриманні хабара.
“Вирішується питання щодо повідомлення вказаним особам про підозру”, – сказано у повідомленні прокуратури.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман сьогодні повідомив, що Романа Василишина відсторонили від виконання обов’язків у МОЗ.

“До речі, ми прийняли рішення його відсторонити від посади, що є абсолютно логічним”, – сказав Гройсман на брифінгу, який уряд провів замість “години запитань” у заблокованому парламенті.

“Сядуть, аж загуде. От і починають сидіти. І ніхто їм не допоможе. І я хочу подякувати і СБУ, і ГПУ і НАБУ за те, що вони сьогодні роблять. Треба вичищати і випалювати розпеченим залізом те, що донедавна було “нормальним явищем” – це корупція. І в нафтогазовому секторі, і в медичному секторі, і у владі”, – сказав глава Кабміну.

Читайте також:
У Генпрокуратурі розповіли, за що затримали одну з начальниць ДФСУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна