У Варшаві стартував саміт НАТО. Україна буде єдиною країною, яка матиме окремий захід

 

Сьогодні, 8 липня, у Варшаві розпочався саміт НАТО. Лідери країн Північноатлантичного альянсу під час зустрічі приймуть важливе рішення про розміщення чотирьох тисяч військових на терені Польщі та трьох країн Балтії. Це відповідь на агресивну поведінку Росії. Крім того, політики мають погодити широкий пакет допомоги для України, узгодити фінансування афганського війська і поліції та обговорити проведення місій з підготовки у Лівії та Іраку.

Перед самітом НАТО у Варшаві відбулась дискусійна панель експертів у справах безпеки, яку відкрив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ та польський президент Анджей Дуда.

Як повідомляє “Польське радіо“, ввечері лідери держав на запрошення президента Польщі поїдуть на офіційну вечерю до Королівського замку. Свою окрему вечерю матимуть також міністри закордонних справ та оборони.

Засідання другого дня розпочнеться о 9:00 з зустрічі на тему Афганістану. Опівдні політики обговорять ситуацію на півдні НАТО, а після обіду відбудеться засідання спільної комісія Україна-НАТО. Близько 17:00 передбачається прес-конференція генерального секретаря НАТО та президентів Польщі і Україна, яка завершить саміт.

В цілому у варшавському саміті альянсу участь візьме 54 країни та 11 міжнародних організацій. Крім держав-членів НАТО, у зустрічі візьмуть участь також партнерські держави, такі як Україна, Грузія, Йордан та Афганістан.

Вперше у засіданнях візьме участь Чорногорія, яка нині має статус спостерігача в НАТО, але впродовж кількох наступних місяців ця Балканська країна має стати новим 29. членом Північноатлантичного альянсу.

Під час дискусійної панелі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, без подій в Україні і нелегальної анексії Криму Росією, не було б потреби зміцнювати східний фланг НАТО.

“Ми бачимо все більш агресивну Росію, Росію, яка хоче застосувати воєнну силу проти суверенних держав Європи. В наслідок її агресивних дій проти України ми й зміцнюємо нашу військову пристутність”, – сказав на зустрічі з журналістами генеральний секретар НАТО.

“Ніхто б і не подумав про будь-які військові сили у Прибалтійських країнах чи в Польщі до України і нелегальної анексії Криму”, – наголосив Столтенберґ.

Лідер НАТО, однак підкреслив, що Північноатлантичний Союз буде і в подальшому намагатися вести з Росією добрий і конструктивний діалог. На майбутній тиждень він анонсував засідання Ради НАТО-Росія, на якому будуть обговорюватися, зокрема, ситуація в Україні і в Афганістані.

“Наші стосунки з Росією спираються на ідеї сильної оборони, сильного відлякування у поєднанні з діалогом”, – сказав Столтенберґ.

Відповідаючи на питання яким чином можна поліпшити стосунки між Росією і Заходом, керівник Союзу також зауважив, що оборона й діалог – “це єдиний, розумний, довготерміновий підхід до Росії”.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда заявив, що основною функцією Північноатлантичного альянсу є захист миру. Про це глава польської держави сказав, відкриваючи форум експертів, що передує головній частині саміту НАТО у Варшаві.

За словами президента Польщі, події останніх років: анексія Криму, конфлікт в Донбасі, війна в Сирії, тероризм і масова міграція населення – завдали сильного удару через нашу віру у довговічність і стабільність існуючого міжнародного порядку.

Президент Дуда зазначив, що разом ми робимо все, щоб дозволити нашим громадянам досягти своїх основних прагнень – жити у світі, у якому немає місця для невпевненості, страху і тривоги. Глава держави підкреслив, що не можна також миритися із політикою залякування і агресії.

Як зазначив глава Польщі, основою гарантій миру є спільний захист міжнародного права.

“Загрозою є політика сили, яка не бере до уваги норми міжнародного права, навіть такі, як територіальна цілісність і суверенітет держави, яка гарантує народам свободу самостійно приймати рішення про свою долю”, – заявив президент Польщі.

Анджей Дуда сказав, що країни НАТО повинні домогтися такої умови, щоб той, хто захоче застосувати силу, розумів, що цього не варто робити.

Зазначимо, Україна буде єдиною країною, яка матиме в рамках саміту окремий захід, на якому зустрінуться глави урядів держав Альянсу. У рамках комісії “Україна-НАТО” відбудеться оголошення спільної політичної заяви. Україна також розраховує на безпрецедентний комплексний пакет допомоги, який уже було затверджено на рівні міністрів оборони Північноатлантичного альянсу.

Читайте також:
Україна і Туреччина домовилися про проведення в Києві стратегічної ради

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна