“Громадське” та “Новая газета” заперечують звинувачення штабу АТО. За справу візьметься СБУ

 

Журналісти “Громадського ТБ” та російської “Новой газеты” зробили заяви щодо обвинувачення з боку  штабу АТО в розкритті позицій Збройних сил України біля Авдіївки.

Зокрема, “Громадське” заявляє, що ці звинувачення не відповідають дійсності.

Згідно з повідомленням, журналісти не поширювали фото й відео з бойових позицій українських військових – ані через редакційні платформи, ані через особисті сторінки у соцмережах.

В редакції повідомляють, що всі матеріали були узгоджені із військовими через питання безпеки позицій українських військових.

Також у повідомленні “Громадського” сказано, що сайт протягом двох діб свідомо не повідомляв про загибель військових ЗСУ, свідками якої стали журналісти.

Зазначається, що напередодні, 7 липня, “Новая газета” опублікувала власний матеріал та відеосюжет на сайті, до якого журналісти “Громадського”, з їх слів,  не мають жодного стосунку.

“Водночас матеріал “Громадського”, який наразі так і не опубліковано, містить суспільно важливу інформацію і вкотре підтверджує, що, попри Мінські домовленості, позиції українських військових продовжують обстрілювати, у тому числі з важкої артилерії.
Редакція “Громадського” вважає заяву прес-центру АТО непорозумінням і закликає разом розібратися в ситуації та відмовитися від необґрунтованих обвинувачень”, – йдеться в повідомленні.

Водночас редакція “Новой газеты” також заявляє, що в сюжеті про бої в Авдіївській промзоні не було викрито позицій ЗСУ.

“Журналістка Юлія Полухина поінформувала світову спільноту про те, що на сході України продовжують гинути люди, хоча багато політиків вдають, що ситуація у них під контролем. Але війна може повернутися в будь-який момент – про це був текст, фото- та відеорепортаж нашого військового кореспондента, яка працювала в зоні конфлікту, маючи на руках всі необхідні акредитації, представляючись своїм ім’ям, називаючи газету, за відрядженням якої вона працює в зоні АТО. … З нашим журналістом, як того вимагають правила, встановлені штабом АТО, перебував  прес-офіцер ЗСУ.
Журналістка «Нової газети» не знімала ні вогневі точки, ні позиції української армії, а вела зйомку всередині тимчасового притулку бійців ЗСУ, робила це відкрито і з дозволу офіцерів. Всі звинувачення, висловлені прес-службою АТО, є брехнею. Своїм рішенням вони поставили під сумнів роботу кореспондентів «Нової газети» в Україні, що абсолютно не сприяє об’єктивному висвітленню трагічних подій, що відбуваються на сході країни”, – ідеться в заяві російського видання.

Служба безпеки України має намір відреагувати на оприлюднення журналістами “Громадського ТБ” Анастасією Станко, Костянтином Реуцьким і журналісткою видання “Новая газета” (РФ) Юлією Полухіною відеозапису розташування позицій українських військових біля Авдіївки Донецької області. Про це “Українським новинам” сказала речниця СБУ Олена Гітлянська.

“Ми обов’язково будемо реагувати на цю ситуацію”, – заявила вона.

При цьому Гітлянська зазначила, що СБУ ще не отримала офіційного запиту від штабу антитерористичної операції із проханням призупинити акредитацію зазначених журналістів у зоні проведення операції.

Читайте також:
Через засвічені позиції ЗСУ штаб призупиняє акредитацію журналістів “Громадського”
й “дружньої” газети з Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна