Рада прийняла закони про амністію та працевлаштування учасників АТО

 

Верховна Рада оголосила амністію і поширила її у 2016 році на засуджених учасників АТО. За прийняття в цілому законопроекту №4255 проголосувало 247 депутатів.

Відповідно до цього законопроекту, під амністію підпадають найбільш вразливі категорії засуджених, зокрема вагітні, неповнолітні, інваліди, пенсіонери, ветерани війни та учасники ліквідації аварії на ЧАЕС. Крім того, звільняються засуджені особи, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в АТО, отримали статус учасника бойових дій.

Стаття 2 даного законопроекту, зокрема, передбачає: “Звільнити від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов‘язаних з позбавленням волі, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, отримали статус учасника бойових дій, обвинувачених, засуджених за вчинення злочинів, що не є особливо тяжкими злочинами проти життя та здоров‘я особи, та не є діяннями, передбаченими ч. 2, 3 та 4 статті 408, статтею 410, ч. 2, 3 та 4 статті 411 Кримінального кодексу України”.

Стаття 6 законопроекту передбачає: “Звільнити від відбування покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців: а) засуджених за злочини невеликої та середньої тяжкості; б) засуджених вперше за тяжкі злочини, якщо вони на день набрання чинності цим законом відбули не менше половини призначеного строку основного покарання”.

Закон також визначає інші підстави для амністії, а також коло осіб, до яких амністія не застосовується.

Виконання цього закону покладається на суди. Питання про застосування амністії суд вирішує за ініціативою прокурора, органу або установи виконання покарань, а також за ініціативою обвинуваченого (підсудного) чи засудженого, їхніх захисників чи законних представників.

Також Рада прийняла зміни до закону “Про зайнятість населення”, які надають учасникам бойових дій АТО додаткові гарантії щодо сприяння працевлаштуванню. За прийняття в цілому законопроекту № 2095а-д проголосували 235 депутатів.

Такі гарантії будуть поширюватися в тому числі на добровольців, що брали участь у бойових діях в АТО або безпосередньо в зоні бойових дій забезпечували проведення операції.

Відповідні зміни стосуватимуться тільки зареєстрованих у службі зайнятості і безробітних осіб, що перебувають на обліку.

В законопроекті передбачено, що роботодавцеві, який працевлаштує більше, ніж на два роки учасника бойових дій зі статусом безробітного, буде компенсовано фактичні видатки на такого працівника в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Читайте також:
Демобілізовані добровольці започаткували в Києві центр побутових послуг. Підтримаймо!

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна