Київрада наклала мораторій на підвищення комунальних платежів

 

Київська міська рада заборонила всім структурам та підрозділам комунальних підприємств столиці нараховувати плату за житлово-комунальні послуги за новими тарифами.
Як передає УНІАН, за відповідний проект рішення, внесений 7 липня на розгляд Київради як невідкладний, проголосували 75 із 93 депутатів.

Проект рішення “Про встановлення мораторію (заборони) на введення з 1 липня дії підвищення тарифів для населення на ЖКП в м. Києві” підготував та представив у Київраді головою фракції “Єдність”, колишнім мером Олександр Омельченко.

За його словами, якщо ввести нові тарифи, то понад 20% з бюджету кожної сім’ї витрачатиметься на оплату послуг навіть при субсидіях.

“В Європі в найдорожчій країні Німеччини 12,5% від бюджету німецької сім’ї йде на комунальні послуги. Це при тому, що заробітна плата щомісячна у 24 рази там вища у євро, ніж наша тут у гривні”, – сказав Омельченко.
Він підкреслив, що пропозиція введення нових тарифів статистично перетворює 9 млн. сімей, які в Україні будуть користуватися так званими “пільгами”, на жебраків.

Омельченко повідомив, що на сьогодні в судах Києва знаходиться 17 тис. справ з несплати за послуги, надані за тарифами, які діяли до останнього рішення НКРЕКП.

Екс-голова Києва нагадав, що 30 травня Верховний Суд України звернувся до Конституційного Суду з проханням дати тлумачення статтям Основного закону щодо права створення такої комісії як НКРЕКП та її права на встановлення тарифів.
“Сумнів у Верховного Суду є? Є! Відповідь дасть КС. У нас теж є сумнів2, – сказав Омельченко.

Він зауважив, що нині незрозуміло, на якій підставі НКРЕКП встановило тарифи та дату їх введення.
“У положенні НКРЕКП нема права встановлювати тарифи, а тим більше встановлювати термін – з 1 липня. У них є в положенні тільки право оцінену характеристику собівартості давати тарифам та їх супроводження, а не встановлювати їх дату”, – заявив Олександр Омельченко.

За його словами, голосування за постанову більш як двома третинами депутатів Київради “дає 100% підстави міському голові підписати рішення і дає гарантії всім без винятку в Києві правоохоронним органам рахуватися з рішенням сесії, депутатів, яким кияни вручили свою долю”.

“І я переконаний, що наступного тижня всі міські, крупні обласні центр приймуть такі самі рішення. Бо підписуючи таке рішення міський голова Києва, який є президентом Асоціації міст України, подасть приклад”, – додав Омельченко.

Як відомо, нові тарифи на ЖКП набули чинності 1 липня.

Читайте також:
У Кабміні заспокоїли протестувальників з приводу тарифів

Конституційний суд розгляне законність підвищення тарифів на компослуги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна