Рада не працює, під Радою – Тимошенко й мітинг проти тарифів. Гройсман створив свою робочу групу

 

Сьогодні, 6 липня, засідання Верховної Ради не відбудеться. Парламент не зміг почати роботу через блокування трибуни фракціями “Батьківщина”, Радикальної партії Ляшка, депутатами з партій “Свобода”, “Воля” та “Народний контроль”.

“Продовження роботи відбудеться завтра о 10-й ранку”, – повідомив голова ВР Андрій Парубій після півгодини блокування, зазначивши, що треба провести консультації, “щоб ми змогли вийти на рішення, які розблокують нашу роботу”.
За словами Парубія, у четвер “Рада воюючої України” має ухвалити багато важливих рішень.

У цей час на площі перед парламентом відбувається кількатисячний мітинг профспілок проти підвищення комунальних тарифів, на якому виступає Юля Тимошенко, підтримуючи вимоги протестувальників.
У розмовах з учасниками мітингу вона обіцяє “боротися спільно далі, бо так жити неможливо”.

Як відомо, депутати т. зв. “демократичної опозиції” за два тижні до закінчення сесії безстроково заблокували Раду, протестуючи насамперед проти підвищення тарифів на газ, житлово-комунальні послуги тощо.

Марш протесту профспілок проти підвищення тарифів. Фото Укрінформ

Марш протесту профспілок проти підвищення тарифів. Фото Укрінформ

Напередодні пізно ввечері після консультацій із лідерами фракцій та груп ВР прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що досягнуто попередньої згоди про створення робочої групи для аналізу ціноутворення на газ в Україні.

“Я би пропонував, і така попередня згода є, щоби утворити робочу групу, швидко провести необхідний аналіз, аудит, подивитися, що відбувається, і дати свої рекомендації, – зазначив глава уряду. – Домовилися про те, що створюємо робочу групу на один тиждень. Введемо туди по одному представнику від кожної групи і фракцій українського парламенту, які були би фахові, для того, щоби дуже швидко розібратися в утворенні цін, де купляє Україна газ, що ми видобуваємо”.

Володимир Гройсман підкреслив, що уряд є відкритим та налаштованим на взаємодію з парламентом. “Зараз це вже питання до лідерів тих чи інших фракцій для того, щоби наполягати напевно на якихось інших рішеннях”, – цитує Гройсмана Урядовий портал.

Водночас відомо, що серед фракцій, які досягли домовленості з урядом про створення робочої групи, немає “Батьківщини” і РП Ляшка.

“Треба визначитися, у кого яка мета. Якщо мета є дестабілізувати ситуацію, то я просто не розумію, яким чином ми можемо це питання врегулювати. Якщо є мета реально розібратися у ситуації і прийняти відповідні державницькі рішення, то немає жодних пересторог, що це можливо зробити”, – каже очільник Кабміну.

Володимир Гройсман наголосив, що ціна на газ, яка встановлена в Україні, є ринковою. Це дозволить подолати корупцію у газовій сфері. “Коли є єдина ціна на газ і для видобутку українського газу, немає підстав для оборудок та корупції. Тому що рента на газ потрапляє до державного бюджету, тому що ціна, яку ми сплачуємо, потрапляє до бюджету і державної компанії. Більше того, 100% прибутку державних компаній є прибутком держави, що може бути вилучено в державний бюджет”, – пояснив прем’єр-міністр.

Запровадження ринкової ціни на газ також дозволить збільшити видобуток українського газу, підвищити енергоефективність та сприятиме досягненню енергетичної незалежності держави, наголосив він.

Голова уряду зауважив, що прийнявши рішення щодо ринкової ціни на газ, уряд встановив лише граничну ціну на газ, усі інші тарифи на комунальні послуги утворюють за поданням місцевих органів влади, які перевіряє Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Прем’єр-міністр зауважив, що є політична складова, коли говорять, що треба знизити ціну на газ.

“Я теж за те, що би усе було дуже дешево. Але я розумію абсолютно реально, що на тому, що дешево, люди фактично нічого не виграють, тому що в них рахунки все рівно будуть перекриватися субсидією, безповоротною цільовою допомогою”, – зауважив він.

Він зауважив, що за два з половиною місяці роботи нового Кабінету Міністрів він не отримав жодного контакту від представників деяких політичних сил парламенту, які опікуються питанням тарифів на комунальні послуги. “Якщо цього не відбулося, то мене в одне питання – так нам потрібно про ціну на газ поговорити, чи про те, щоб дестабілізувати ситуацію?” – зазначив Гройсман.

Читайте також:
Тимошенко слідом за Ляшком подала позов до суду щодо газових тарифів Кабміну

Володимир Гройсман підкреслив, що держава підтримає цільовою допомогою громадян, які потребують цієї допомоги, натомість, ті, “хто має великі будинки, велике споживання газу”, платитимуть повноцінну ринкову ціну.

Прем’єр-міністр повідомив, що держава використовує на систему субсидій 35 млрд. гривень та 5 млрд. резервних коштів, разом – 40 млрд.
Натомість до підвищення тарифів, у 2014 році, НАК “Нафтогаз” отримала 114 млрд. гривень на компенсацію різниці у цінах на газ.

“Треба боротися не за зниження тарифів, які вбивають взагалі все господарство, а за підвищення доходів людей. Над цим потрібно концентруватися. На жаль, таких пропозицій ми не почули”, – зазначив Володимир Гройсман, коментуючи результати зустрічі.

Читайте також:
Від сьогодні українцям доведеться платити за тепло та гарячу воду вдвічі більше

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна