Рада розглядає арешт Онищенка, але він утік з України

 

Верховна Рада першим питанням на ранковому засіданні у вівторок, 5 липня, розглядає подання Генеральної прокуратури щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Олександра Онищенка з групи “Воля народу”.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав про відповідне рішення Комітету ВР з питань регламенту та організації роботи парламенту.

Спікер запитав: “Чи присутній депутат Онищенко у сесійній залі?”. Після декількох секунд він констатував: “Не присутній”.

Після цього з трибуни ВР виступив генпрокурор Юрій Луценко, представивши подання.

В обговоренні подання народні депутати констатують, що Онищенко втік. Це визнав у коментарі журналістам і керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

“За останньою інформацією, він (Онищенко) не в Україні. І не у Відні, як казали. Я не можу сказати багато, але скажу: у Відень через Мінськ не літають”, – сказав Холодницький, натякнувши на перебування депутата в Москві.

Читайте також:
Онищенко розгулює по Москві та постить фото з жінками

На питання щодо наступних дій після позитивного голосування по поданню ГПУ, Холодницький зазначив, що вже має проект підозри по справі. “Оскільки по закону він вноситься генпрокурором, я його передаю генпрокурору”, – зазначив глава САП.

На запитання щодо вручення підозри Онищенку у випадку, якщо його все ж немає в Україні, Холодницький зазначив, що для цього є, зокрема, засоби поштового зв’язку.

За словами представника прокуратури, у підозрі йдеться про три статті: створення злочинної організації, легалізація одержаних злочинним шляхом доходів та розкрадання.

Керівник САП також наголосив, що згідно з регламентом усе ж ідеться про можливість голосування парламенту про притягнення до відповідальності, затримання та арешту через одне подання, а не три окремих, на чому наголошував регламентний комітет ВР.

У кулуарах ВР депутати визнають, що для зняття недоторканності голосів достатньо, а на арешт може не вистачити. При цьому фракція “Батьківщина”, розкритикувавши подання за неприсутність у ньому компаньйонів Онищенка з фракцій БПП, заявила про свою згоду голосувати за три окремі подання.

Під час обговорення подання в сесійній залі ВР на президії висять плакати “Розслідувати корупцію у владі!” та “О. Онищенка – під арешт!”

На площі перед парламентом активісти “Центру протидії корупції” вимагають зняття недоторканості та арешту Олександра Онищенка. Вони принесли під Раду 450 “іменних” тюремних кружок, присвячених кожному депутату. Такі кружки вони обіцяють принести кожному нардепу, хто не підтримає подання.

Нагадаємо, 15 червня НАБУ передало до Генпрокуратури подання для підготовки матеріалів про зняття депутатської недоторканності, затримання та арешт народного депутата Олександра Онищенка. Його підозрюють у створенні злочинної організації з метою заволодіння коштами, отриманими від реалізації природного газу, видобутого операторами спільної діяльності товариств за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування».
За попередніми даними, в результаті викритої газової схеми державі було завдано збитків у розмірі 3 млрд грн.

НАБУ вже затримало 11 підозрюваних у цій справі. Затриманим раніше 10 підозрюваним у причетності до даної схеми було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Сумарний розмір застави складає понад 1 млрд. грн.

Як відомо, позавчора стало відомо, що Онищенко перебуває в Москві. Раніше він обіцяв, що хоча й перебуває часто за кордоном як член олімпійської збірної України з кінного спорту, але 5 липня буде у Верховній Раді.

Читайте також:
НАБУ арештувало майна й активів Онищенка на 4 мільярди гривень

Онищенко зібрався на Олімпіаду в Ріо, пропонує там його і арештувати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна