На святі з нагоди звільнення Слов’янська Порошенко пообіцяв повернути Донбас “політико-дипломатичним шляхом”

 

Сьогодні у Слов’янську на Донеччині відбулися офіційні урочистості на честь другої річниці звільнення Слов’янська та Краматорська від проросійських бойовиків.
У заходах взяв участь президент, відбулися показові виступи української авіації.

Звільнення Слов’янська та Краматорська Петро Порошенко назвав “філігранно проведеною операцією Збройних сил, СБУ, за підтримки Національної гвардії та інших силових підрозділів”.
“Ці міста на той час були форпостами ворога на території Донбасу і, крім того, створювали постійну небезпеку, загрозу для Харківської, Дніпропетровської і Запорізької областей», – наголосив Порошенко.

Президент подякував за цю успішну операцію особовому складу 95-ї, 80-ї, 25-ї бригад ВДВ, 24-ї окремої механізованої бригади, 3-му полку спецназу, військовим частинам інших підрозділів, підрозділам реактивно-артилерійських полків, армійській авіації, частинам Нацгвардії України та іншим військових формуванням.

“Наголошую, що саме цей успіх народив віру українців у своїх захисників, а російського агресора – позбавив ілюзії швидкої перемоги, такої собі війни в стилі розважальної прогулянки”, – сказав Порошенко.

Президент нагадав, що під час окупації у підвалах Слов’янська піддавали тортурам українських патріотів, був закатований і вбитий депутат Володимир Рибак. “Ті дні стали поворотними в долі Слов’янська, в його історії. В ті дні Україна продемонструвала усьому світові, наскільки рішуче українці встали на захист свободи, демократії, незалежності, суверенітету і територіальної цілісності”, – наголосив президент.

Петро Порошенко підкреслив, що ті дні можна по праву вважати поворотним моментом також у відродженні війська: “Адже саме тоді відроджувані Збройні сили здали свій перший бойовий іспит у цій по-справжньому вітчизняній війні. То був екзамен, який не кожна армія світу здатна скласти. Особливо важливо, що скласти так швидко, а по-факту відродившись, створивши з нуля нові ЗСУ”.

Глава держави зазначив, що українські війська звільнили з-під окупації значну частину Донецької, Луганської областей та очистили б і решту, якби не пряме вторгнення через державний кордон підрозділів регулярної російської армії. Росія як країна-агресор припинила маскуватися. Сюди увійшли російські війська.

Президент зазначив, що війна – “це не тільки успіхи і не тільки невдачі, це ще й болючі втрати своїх бойових побратимів, і мирних людей”.
Присутні вшанували хвилиною мовчання усіх військовослужбовців, загиблих під час оборони та визволення Донбасу, а також мирних мешканців, чиї життя передчасно обірвалися через напад Росії на Україну.

Петро Порошенко наголосив, що вже два роки міста Слов’янськ і Краматорськ живуть нормальним життям, “але ще треба відновлювати десятки пошкоджених мостів, сотні кілометрів розбитих доріг, тисячі розтрощених будинків і допомогти сотням тисяч вимушених переселенців”.

За його словами, держава робить все можливе, аби допомогти місцевим бюджетам, які через руйнацію економіки прифронтових територій відчувають катастрофічний брак коштів.

Президент зауважив, що за його ініціативою депутати Верховної Ради розглянули зміни до бюджету, щоб спрямувати резерви до загального фонду обласних бюджетів Донецької та Луганської областей. Водночас президент наголосив, що треба перевіряти ефективність використання кожної копійки українського бюджету, забезпечити відновлення інфраструктури Донбасу.

Президент зазначив, що з серпня 2014 року лише в Слов’янську, Миколаївці та Семенівці відновлено 420 об’єктів соціально-житлового призначення, у Краматорську відновлено 190 об’єктів.

“Тому нам так потрібен мир. Ви, сподіваюся, бачите, яких я до того докладаю зусиль. І є чимало таких, хто мене за це нещадно критикує. Але мене надихає ваша підтримка, я відчуваю, наскільки сильним є ваше прагнення до миру”, – сказав Петро Порошенко і подякував тим мешканцям Донбасу, які зробили вибір на користь своєї української Вітчизни.

“Ми обов’язково встановимо мир і повернемо всі окуповані території під український прапор політико-дипломатичним шляхом. Не маю сумніву, що дипломатична та оборонна битва за Україну, за незалежність, за майбутнє українських дітей завершиться нашою великою спільною перемогою”, – наголосив Петро Порошенко.

Після завершення урочистостей Петро Порошенко, за повідомленням його прес-служби,  поспілкувався з військовослубжовцями, перед якими він виступав, та мешканцями міста.

Павло Жебрівський

Павло Жебрівський

Присутній на урочистостях Павло Жебрівський, коментуючи перебіг свята, розмістив у соцмережі своє фото з підписом: “Замилувався на потужність української авіації під час показового виступу!”

Читайте також:
У Слов’янську понад чверть жителів підтримують бойовиків “ДНР”, – екс-мер

У Росії Гіркіна хочуть судити за самосуди 2014 року на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна