“Дякуємо і просимо вибачення”: польські президенти й інтелектуали написали відкритий лист до українців

 

Польські президенти, інтелектуали, громадські діячі та журналісти звернулися до українців із відкритим листом, у якому просять вибачення за кривди, завдані нашому народу “польськими руками”.
Цей лист, повний текст якого в перекладі українською мовою публікує “Історична правда“, є відповіддю на звернення наших інтелектуалів із проханням про прощення за злочини, скоєні українцями проти поляків.

Починається лист зі слів Івана Франка, які визначний український поет сказав 1894 року під час з’їзду польських та українських літераторів у Львові:

“На цілу Слов’янщину немає двох таких народів, котрі б у політичній та духовній площині так міцно зрослися із собою, так численні мали взаємні зв’язки, проте, незважаючи на це, так сторонилися один одного, як поляки та українці”.

“З часом, на наше спільне нещастя, відстороненість замінили ненависть й націоналізм, а також їхній гіркий плід — злочин — який спільно пережили поляки та українці на Волині та Східній Галичині, на Холмщині, і Бещадах та на Перемишльській землі”, – зазначають автори звернення.

Тому, за словами польських інтелектуалів, вони дуже втішені листом з України зі словами “пробачаємо та просимо про вибачення”, в якому українці “не ухиляються від відповідальності за кривди, завдані полякам у сорокових роках минулого століття”.

“Ми також віддаємо честь жертвам братовбивчих польсько-українських конфліктів.
Дякуємо за ваш лист та просимо пробачити кривди, заподіяні нашим братам українцям польськими руками”, – пишуть автори звернення.

Вони також нагадують, що до взаємного пробачення наші народи закликав Папа Римський Іван Павло ІІ, поляк за походженням, а також представники польської Католицької церкви.

“Заради поєднання невтомно працювали Єжи Ґедройць та Яцек Куронь, а також президенти наших країн, не забуваймо їхню спадщину”, – нагадують підписанти листа.

“Провина вимагає належної сплати, якою у відносинах між нашими народами є витворення справжнього братерства.
Наперекір польській та українській малодушності, у добрі, але також у злі часи, котрі, можливо, приходять до нашої спільної Європи, що їй загрожують націоналізми та російський імперіалізм”.

“Загрози легше пережити разом. Ми й надалі захоплюємося вами та солідаризуємося у боротьбі з агресором, котрий вже понад два роки окупує частину української землі, прагнучи не допустити втілення вашої мрії про життя в об’єднаній Європі”, – наголошується в листі.

Звернення підписали всі троє нині живих попередніх президентів Польщі – лауреат Нобелівської премії миру Лех Валенса, Александр Квасневський, Броніслав Коморовський, а також колишній прем’єр-міністр Влодзімеж Цімошевич, екс-міністри закордонних справ Анджей Олеховський, Адам Ротефельд, Радослав Сікорський, Павел Коваль, голова партії “Громадянська платформа” Гжегож Схетина, віце-спікер Сейму Малгожата Кідава-Блонська, а також чинні й колишні депутати Сейму та Європарламенту, дисиденти, журналісти, письменники тощо.

На початку червня українські політики, релігійні лідери та відомі інтелектуали у відкритому листі до польської громадськості засудили конфлікт між нашими народами.

В українському листі наголошувалося:

Убивство невинних людей не має виправдання. Просимо прощення за скоєні злочини і кривди – це наш головний мотив.
Просимо прощення і рівною мірою прощаємо злочини і кривди, вчинені щодо нас, – це єдина духовна формула, що повинна бути мотивом кожного українського і польського серця, яке прагне миру й порозуміння”.

Під цим зверненням підписалися попередні президенти України Леонід Кравчук та

Віктор Ющенко, патріарх Філарет (УПЦ КП), глава УГКЦ Святослав Шевчук, а також інтелектуали й екс-посадовці В’ячеслав Брюховецький, Іван Васюник, Іван Дзюба, Данило Лубківський, Дмитро Павличко, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

Як писала Новинарня, останнім часом у Польщі, де при владі нині перебуває права політична партія “Право і справедливість”, посилилася антиукраїнська істерія.

Читайте також:
Польські прикордонники не пустили “бандерівців” з українського гурту Ot Vinta!

У Польщі затримали 23 радикалів, які спровокували сутички з українськими релігійними демонстрантами

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна