Активісти і нардепи перекрили Хрещатик, вимагаючи звільнення арештованого “айдарівця” Баті

 

У Києві протестувальники, які з вечора суботи блокують Печерський суд, перекрили Хрещатик. Вони вимагають звільнити командира батальйону “Айдар” Валентина Лихоліта з позивним Батя, якого напередодні суд заарештував на два місяці без можливості внести заставу, повідомляє телеканал “112 Україна“.

Народні депутати та інші активісти, які напередодні не дозволили вивезти Лихоліта з Печерського суду після ухвалення рішення про арешт, і надалі не дозволяють вивезти його в слідчий ізолятор.

“Ми далі не дозволяємо вивезти в СІЗО айдарівця Валентина Лихоліта, якого суддя Печерського суду Гладун постановила заарештувати за звинуваченнями лідерів еленерівців Сєвєродонецька”, – написав нардеп від “Самопомочі” Єгор Соболєв на своїй сторінці у “Фейсбуці” зранку 2 липня.

Він також повідомив, що ніч для протестувальників минула спокійно.

“Приблизно о 03:00 перед судом з’явилася велика група “космонавтів”, присутні бійці “Айдару” та “Донбасу” без додаткових запитань забарикадували усі двері і приготувалися до штурму. Його не було. Натомість до нас приїхали бійці “Азову” на чолі з Андрієм Білецьким“, – розповів Соболєв.

“Наша вимога проста – військова прокуратура має попросити суд змінити міру запобіжного заходу для Валентина Лихоліта і випустити його з-під арешту. Батя не ховався і не ховається від слідства – він служить у Збройних Силах України”, – наголосив нардеп.

А депутат Верховної Ради від Радикальної партії Ігор Мосійчук повідомив, що бійці добровольчих батальйонів планують встановити під Печерським судом намети.

За його словами, після короткої наради учасники блокування суду вирішили, зокрема, направити делегацію до генерального прокурора Юрія Луценка з вимогою змінити запобіжний захід Баті і сформувати колону Автомайдану для поїздки в село Козин, де мешкає президент України Петро Порошенко з родиною, щоб довести йому свої вимоги.

ОНОВЛЕНО
Близько 1-ї години суботи до суду приїхав керівник робочої групи ГПУ з перевірки доброчесності прокурорів (так званий “чистильник”) Петро Шкутяк, який також служив у батальйоні “Айдар” 2014 року. Зокрема й під командуванням “Баті”.

Він повідомив, що в телефонній розмові генпрокурор Юрій Луценко, який перебуває у відрядженні, пообіцяв до понеділка, 4 липня, ретельно вивчити матеріали справи Лихоліта. А в понеділок – зустрітися з обвинуваченим і через апеляційний суд вирішити питання його утримання під вартою, тобто змінити міру запобіжного заходу.

Почувши це, люди в залі почали скандувати “Негайно!” (відпустити Лихоліта).

Сам Батя заявив прокоментував цю заяву вельми скептично.

Мосійчук також закликав людей “підтягуватися” на Хрещатик, щоб підтримати акцію.

Окрім того, він повідомив, що деякі інші депутати звинувачують Лихоліта у мародерстві. Зокрема, засновник і перший командир “Айдару” Сергій Мельничук, який також був обраний до ВР від Радикальної партії, але потім був із неї виключений “за дії, що ганьблять статус народного депутата”, і увійшов у групу “Воля народу”.

Сам Валентин Лихоліт переконаний, що справа проти нього замовна і “замовив” його саме Мельничук. Про це “Батя” заявив у коментарі телеканалу “112 Україна” в залі суду.

Він також повідомив, що його звинувачують “у незаконному формуванні угруповання озброєних людей, грабунки, мародерство, викраденнях людей, викрадення техніки й особистого майна людей“.

“Усі ці звинувачення – під одну копірку, що “Донбас”, що “Торнадо”, що Айдар”, що “Азов”… Людям вже набридло брехня суддів і прокурорів, я думаю, що з цього почнеться крапка”, – заявив обвинувачений.
Нагадаємо, Лихоліт був командиром добробату “Айдар” тоді, коли в ньому ще служила Надія Савченко.

“Першопричина того, що зараз коїться з айдарівцем “Батею” – це оця “АТО”, тобто відсутність воєнного стану – спеціального правового режиму, котрий дає повноваження військовим власне стріляти у терористів, а також при потребі використовувати майно громадян під час виконання бойових завдань”, – вважає народний депутат від ВО “Батьківщина” Ігор Луценко.

“Таким чином, практично усіх бійців, котрі брали участь у першій фазі війни, коли панував страшенний бедлам, коли напіворганізовані загони добровольців власними або трофейними засобами намагалися воювати на Сході – так от, практично усіх їх зараз можна тягати за вбивство і викрадення людей, мародерство”, – наголошує парламентарій.

Іншу думку висловила журналістка Ольга Решетилова. “Рубєж (іще один обвинувачуваний “айдарівець” Ігор Радченко. – “Н”) і Батя – не патріоти-добровольці, а бандити, тісно пов’язані з “регіоналами”. (…) У будь-якому разі, перш ніж писати “патріотів зливають”, поцікавтеся у колишніх бійців, що являв собою Айдар зразка 2014-15 років. Але найцікавіше в цьому всьому, кому належала ідея створення батальйону і чиї інтереси він відстоював”, – пише вона.

 

Про те, як розвивалися події в Печерському суді одразу після оголошення рішення про арешт Лихоліта на два місяці, читайте тут:

Печерський суд арештував знаного “айдарівця”, обвинуваченого ГПУ в бандитизмі

Читайте також:
Генпрокуратура повідомила про підозру двом добровольцям “Айдару”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.