Під Бахмутом тепер три Миколаївки, а для перейменування Кіровограда не вистачає голосів

Кіровоград

Станом на 30 червня в Україні перейменовано близько 1 тисячі адміністративно-територіальних одиниць згідно із законом про засудження комуністичного та нацистського режимів. Про це повідомив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на “круглому столі” у Верховній Раді.

За його словами, залишилися не перейменованими 13 адміністративно-територіальних одиниць, зокрема дві області (Дніпропетровська й Кіровоградська).

При цьому, якщо для перейменування міст і сіл потрібна проста більшість голосів парламенту, то перейменування областей потребує змін Конституції України, що ускладнює процес.

Найбільше з міст, яке не “декомунізоване” у встановлені терміни, – Кіровоград.

Як повідомив Новинарні помічник одного з народних депутатів, що є експертом і автором законопроектів у процесі декомунізації, голова ВР Андрій Парубій свідомо не виносив питання щодо Кіровограда в сесійну залу слідом за Дніпропетровським (Дніпро) і Комсомольськом (Горішні Плавні), щоб не “завалити” проект.
“Для перейменування Кіровограда поки що бракує голосів”, – визнало джерело.

Нагадаємо, головні варіанти перейменування – Кропивницький та Інгульськ. Водночас мешканці Кіровограда влаштовують акції протесту, вимагаючи залишити стару назву або проголосувати за Єлисаветград.

Голова УІНП Володимир В’ятрович на “круглому столі” також заявив, що для повторного перейменування Горішніх Плавнів немає правових підстав.

“Вони (мешканці міста) могли вибрати назву міста до того моменту, поки це зробила Верховна Рада. Причому в них було навіть більше часу, ніж передбачено законом. На жаль, вони цією можливістю не скористалися. Відповідно, зараз чинною назвою є Горішні Плавні. Жодних підстав переглядати цю назву немає”, – сказав В’ятрович.

Читайте також:
У Google Maps з’явилися Горішні Плавні. Місцева громада затіяла нове перейменування

“Привіт Єлисаветграду”. Порошенко в Биківні закликав завершити декомунізацію
і не повертатися до імперських найменувань

Також на “круглому” столі виступив представник Центрвиборчкому, який розповів про низку проблем, що виникли внаслідок декомунізації.

“Населеним пунктам давали назви, які вже є в районі. В результаті маємо 30 випадків, коли в одному районі два населених пункти з однією назвою. Три Миколаївки в одному Бахмутському районі! Така ситуація з повторенням назв суперечить чинному законодавству”, – стверджує керівник служби розпорядника держреєстру виборців ЦВК Олександр Стельмах.

Крім того, за даними представника ЦВК, перейменування 946 населених пунктів в Україні в рамках декомунізації призвело до зміни 2,5 млн. виборчих адрес. До того ж перейменування 41 тисячі топонімічних назв спричинило зміну адрес 6 млн. виборців.

Читайте також:
Бабця з Антимайдану, яка “мінувала” метро через декомунізацію, може сісти на 6 років

Курйоз декомунізації: в Україні з’явився ще один Київ. За 8 км від Львова

Червоноград під декомунізацію не підпадає. Лишилося 10 перейменувань, – В’ятрович

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна