Перший за 15 років візит президента України в Болгарію: повне взаєморозуміння

 

Президент України Петро Порошенко сьогодні, 30 червня, здійснив перший візит до Болгарії. Востаннє глава Української держави (на той час – Леонід Кучма) відвідував цю країну 15 років тому.

Водночас на спільній прес-конференції із болгарським колегою Росеном Плевнелієвим Порошенко вивив, що “все зрозумів” з промови господаря, адже виріс у Болграді на Одещині, де мешкає дуже багато етнічних болгар.

Глава Української держави наголосив, що Україна вдячна Болгарії за підтримку:

“Дуже високо ціную принципову і тверду позицію Болгарії в підтримці нашого суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України. Ваші тверді заяви щодо невизнання анексії Криму, незаконного референдуму і рішуче засудження агресії Російської Федерації на сході України вкрай важливі для нас”, – звернувся Порошенко до Плевнелієва під час спільної заяви для представників ЗМІ.

Він також відзначив важливу роль участі Болгарії у Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ “для того, щоб світ знав правду про події, які відбуваються на сході України, про ту агресію і про тих, хто несе за це повну відповідальність”.

“Я дякую за підтримку Болгарії озброєної поліцейської місії ОБСЄ, яка, ми вважаємо, відіграватиме важливу роль у забезпеченні миру на Сході і деокупації окупованих територій”, – сказав Порошенко.

Окремо президент подякував болгарській стороні за рішення очолити трастовий фонд НАТО з адаптації, лікування, реабілітації українських військовослужбовців.

“Це не прості слова і не просто гроші – 18 українських військових пройшли реабілітацію в болгарських клініках, а 120 дітей пройшли оздоровлення на болгарських курортах”, – зазначив глава держави

Окремо Петро Порошенко наголосив на важливість болгарської підтримки в питанні запровадження безвізового режиму для українських громадян.

“Зараз, у вирішальні тижні чи навіть дні, коли ЄС має ухвалити це рішення, ми чекаємо скоординованих кроків і болгарських депутатів у Європарламенті, і позиції Болгарії в Раді ЄС, які дозволять найближчим часом прийняти важливе рішення щодо надання Україні безвізового режиму”, – сказав він.

Росен Плевнелієв, у свою чергу, запевнив у підтримці Болгарією євроінтеграційного поступу України та лібералізації візового режиму з ЄС.

Він окремо наголосив на тому, що позиція Болгарії залишається твердою і незмінною:

“Ми не визнали і ніколи не визнаємо незаконної окупації і анексії Криму з боку Російської Федерації. Для нас Крим – це Україна. А Україна – це Європа“, – заявив президент Болгарії.

Він також додав, що Болгарія підтримує вирішення конфлікту в Україні “мирними дипломатичними засобами у повній відповідності з Мінськими домовленостями”.

Порошенко також висловив упевненість, що майбутній вихід Великої Британії з Європейського Союзу не буде загрозою для європейських прагнень України, зокрема й надання їй безвізового режиму.

“Рубікон на шляху до Євросоюзу Україна пройшла, і ніякі “брекзити” її не зупинять“, – наголосив президент.

Читайте також:
Brexit не завадить безвізовому режиму ЄС з Україною, – Порошенко

Обидва глави держав відзначили важливість ролі НАТО. Плевнелієв нагадав про наявність низки заморожених конфліктів і вогнищ нестабільності в Чорноморському регіоні, у зв’язку з чим офіційна Софія очікує колективного рішення країн-членів Альянсу щодо гарантій безпеки.

І Порошенко теж наголосив, що Україна розвиває свою активну співпрацю з НАТО та реформує сектор оборони і безпеки.

“Після анексії Криму, після агресії на Сході України, яка була здійснена в порушення усіх норм міжнародного права, порушення Будапештського Меморандуму – гарантій, які були надані нам п’ятьма країнами – постійними членами Ради  безпеки ООН, вся глобальна система безпеки, яка базувалася на Раді безпеки ООН, була зруйнована.
Єдиним механізмом забезпечення цієї безпеки є НАТО”, – вважає український президент.

Він також  особливо підкреслив, що Україна дуже зацікавлена в співпраці з країнами-партнерами – такими, як Болгарія та Румунія. Зокрема, йдеться про створення спільної бригади за участю України, Болгарії та Румунії – за зразком українсько-польсько-литовської бригади. “І це лише початок”, – переконаний Петро Порошенко.

Також у ході офіційного візиту президент Порошенко провів переговори з болгарським прем’єр-міністром Бойко Борисовим.

Петро Порошенко з прем'єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим

Петро Порошенко з прем’єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим

Вони обговорили нові можливості, що відкриваються перед Україною та Болгарією у зв’язку з дією зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом, та домовилися посилити співпрацю щодо організації наступного засідання двосторонньої міжурядової комісії з питань економічного співробітництва в Софії й регіонального бізнес-форуму.

Важливою темою зустрічі стала взаємодія України та Болгарії щодо зміцнення енергетичної незалежності регіону, зокрема диверсифікації маршрутів постачання природного газу до двох держав.

При цьому обоє співрозмовників засудили будівництво Росією газопроводу “Північний потік-2″.

Порошенко відзначив відновлення прямого авіасполучення між Києвом та Софією і висловив сподівання, що за результатами сьогоднішніх переговорів буде прискорена робота з налагодження залізничного і поромного сполучення між Україною та Болгарією.

Співрозмовники також обговорили умови будівництва автодороги з Одеси до Софії та домовились про укладення угоди щодо запровадження з боку Болгарії довготермінових безкоштовних віз для громадян України.

За підсумками візиту Порошенка до Болгарії було підписано низку договорів про співпрацю. Зокрема, угоду між Державним космічним агентством України та Болгарською академією наук про співробітництво в рамках космічного експерименту “Іоносат-Мікро” на космічному апараті “Мікросат-М”, Меморандум про співробітництво в молодіжній сфері між міністерствами молоді та спорту України й Болгарії тощо.

В рамках офіційного візиту до Болгарії, президент України разом із болгарським колегою взяли участь в урочистому відкритті пам’ятника Тарасу Шевченку у Софії.

Біля монумента Тарасу Шевченку в болгарській столиці Софії

Біля монумента Тарасу Шевченку в болгарській столиці Софії

Монумент авторства київського скульптора Ігоря Гречаника був встанолений у травні 2009 року неподалік адміністрації президента й будинку уряду Болгарії.

Окрім того, президент України відвідав поранених українських військовослужбовців, які проходять курс реабілітації в Болгарії, та ознайомився з роботою лікарні “Калероя” Військово-медичної Академії міністерства оборони Республіки Болгарія (місто Хисаря).

За матеріалами прес-служби президента України та агенції “Інтерфакс-Україна“.

Читайте також:
В Болгарії протестували проти Путіна. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна