“ОУНівці” дали Кличку час на демонтаж Щорса до Дня Незалежності

 

Демонтаж пам’ятника Миколі Щорсу в Києві, призначений “Добровольчим рухом ОУН” на день народження Романа Шухевича, сьогодні, 30 червня, не відбувся. На заваді радикальним громадським активістам стали правоохоронці, які надвечір узяли кінну статую під охорону червоного командира під охорону.

За повідомленням очевидців, кілька десятків поліціянтів оточили по периметру монумент на бульварі Шевченка і перекрили для перехожих вихід із підземного переходу на бульвар.

За повідомленням УНІАН, поруч було припарковано близько десяти автобусів із силовиками, поліцейські машини та автомобіль швидкої допомоги.

Як відомо, очільник “Добровольчого руху ОУН” Микола Коханівський кількома днями анонсував: “30 червня… ми демонтуємо пам’ятник більшовику Миколі Щорсу. Цей “красний командір” активно боровся з УНР, тому, відповідно до закону про декомунізацію, мусить бути демонтований. Але київська внутрішньо-окупаційна влада на чолі з Кличком не поспішає демонтувати цього ідола. Отже: це зробимо ми, і нам потрібна підтримка, щоби відновити історичну справедливість”.
Коханівський закликав усіх симпатиків декомунізації 30 червня о 19:00 на перетин вулиць Симона Петлюри та Тараса Шевченка, де розташований пам’ятник Щорсу.

На заклик “Руху ОУН” прийшло близько трьох десятків активістів. При цьому деякі кияни, які назвали себе місцевими мешканцями, стали на захист Щорса.

Зрештою Микола Коханівський відмовився від ідеї демонтажу в умовах конфронтації з правоохоронцями.

“Коханівський героїчно став на фоні копів із шоломами і заявив, що раз КМДА вирішила акуратненько демонтувати Щорса, то часу їй до Дня Незалежності”, – повідомив у “Фейсбуці” журналіст Стас Козлюк.

Столична влада заявила, що пам’ятник Щорсу обов’язково демонтують, але після того, як Мінкульт змінить його статус. Зробити це планують до 24 серпня.
Про це заявив перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс, повідомив сайт міської влади.

“Пам’ятник Миколі Щорсу безперечно буде демонтований та перенесений у майбутній музей декомунізації, після його створення Київрадою. Однак наразі цей пам’ятник захищений законом. Згідно з чинною постановою Кабміну № 928 від 03 вересня 2009 року, монумент внесено до Реєстру об’єктів культурної спадщини національного значення”, – сказав заступник мера Віталія Кличка.

“Як тільки Міністерство культури змінить статус пам’ятника – ми його демонтуємо”, – запевнив Пліс.

Він закликав громадськість утриматися від “вандального” способу знесення монументу та дочекатися цивілізованого його демонтажу.

Пліс висловив сподівання, що усі формальності будуть виконані якнайшвидше, і до Дня Незалежності пам’ятник перемістять із бульвару Шевченка.

Як відомо, 21 травня, в останній день виконання закону, який забороняє пропаганду символіки тоталітарного режиму, мер Кличко заявив, що до 23 травня демонтує усі пам’ятники.
За словами радника мера Києва з питань благоустрою Дмитра Білоцерковця, в Києві залишається декомунізувати огорожу на мосту Патона, стінку на метро “Театральна” з барельєфом Леніна, радянський герб на щиті Батьківщини-Матері та пам’ятник Щорсу.
Однак, судячи із переліку, складеного Інститутом національної пам’яті, недемонтованих об’єктів залишається більше.

Голова УІНП Володимир В’ятрович заявляв, що, відповідно до закону про декомунізацію, такі монументи, як Щорсу, в будь-якому разі мають бути демонтовані, незважаючи на їх мистецьке значення, а обговорюватися може лише місце їх зберігання.
У зв’язку з цим В’ятрович в інтерв’юНовинарні ініціював зустріч із мером Віталієм Кличком, аби спонукати його до активнішої реалізації закону про декомунізацію.

У кінці травня в Києві остаточно демонтували пам’ятник чекістам, причому починали демонтаж громадські активісти, які сильно пошкодили монумент.

Читайте також:
“Бандерівці” перемогли в голосуванні за перейменування в Києві. ІНФОГРАФІКА

Командир батальйону ОУН Коханівський побував на допиті в поліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна