Новий політичний документ ЄС визначає Росію не як “стратегічну проблему”, але як “виклик”

 

Новий політичний документ Євросоюзу визначає Росію як “ключовий стратегічний виклик” – таке формулювання стало результатом компромісу між членами ЄС, частина з яких жорстко налаштована проти Москви, частина – обстоює партнерство з Кремлем.

Цей документ, який має бути схвалений на саміті ЄС 28 червня, був розроблений дипломатичним корпусом співдружності після того, як минулого року лідери країн Євросоюзу закликали представника ЄС із зовнішньої політики Федеріку Могеріні до створення “орієнтира Європейського Союзу для дій у майбутньому”.

Литва та Польща, які займають жорстку лінію щодо Кремля, хотіли, щоб у документ була внесена фраза “стратегічна проблема” щодо ролі Росії у європейській політиці, зазначає “Радіо Свобода”.
Раніше таке формулювання вживав президент Європейської ради від Польщі Дональд Туск.

Інші члени ЄС, переважно з півдня Європи, натомість хотіли вписати у документ фразу, близьку до “стратегічний партнер”, яка використовувалася до 2014 року, коли Москва анексувала Крим і почала агресію проти України на Донбасі.

Документ, який бачив журналіст “Радіо Свобода”, складається з 32 сторінок. У ньому зазначено, що ЄС “не визнаватиме незаконної анексії Криму та дестабілізації на сході України”.

Водночас документі не згадуються чинні санкції ЄС, запроваджені у відповідь на агресію Росії проти України, що залишає можливість для покращення відносин між Москвою та Брюсселем.

Читайте також:
Три країни ЄС гальмують введення санкцій проти Росії, – ЗМІ

Кремль хоче, щоб санкції проти РФ протрималися якнайдовше

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна