У Польщі затримали 23 радикалів, які спровокували сутички з українськими релігійними демонстрантами

 

Польська поліція затримала 23 молодиків, які напередодні напали на українську релігійну ходу в місті Перемишль на південному сході Польщі, біля кордону з Україною. Щодо 14 осіб триває провадження, і в поліції не виключають, що після вивчення доказових матеріалів буде висунуто обвинувачення також і іншим особам.
Такими є правові наслідки сутичок, що сталися в Перемишлі вчора, 26 червня.

Як повідомляє “Радіо Польща“, польські радикали атакували процесію греко-католиків і православних, які після панахиди за українськими героями йшли з собору на місцевий військовий цвинтар.

Порушники порядку не ідентифікували себе з жодною організацією. “Мотиви їхньої діяльності встановлюються. Якщо виявиться, що відбулося порушення закону, їм висунуть обвинувачення”, – заявляла речниця поліції одразу після події.

Голова Об’єднання українців Польщі Петро Тима, який був присутнім під час події, розповів: “Урочисті заходи, приурочені нашим героям, Січовим стрільцям, сягають 20-х років минулого століття, з перервою в період Польської Народної Республіки. Ніколи, однак, вони не викликали контраверсій. Лише тепер деякі середовища, цинічно використовуючи факт, що на цьому цвинтарі є могили членів УПА, намагаються спровокувати польсько-український конфлікт”.

За словами Тими, серед нападників були особи у футболках “Всепольської молоді”. Вони вигукували образливі гасла на адресу учасників процесії.

Інший очевидець, журналіст, розповів про силові сутички: нападники почали штовхатися з кількома учасниками процесії; одного з них, чоловіка віком 60 років, побили й розірвали йому сорочку.

За словами свідка, серед нападників були місцеві хулігани, так звані псевдовболівальники, та особи, які ідентифікуються із середовищем націоналістів. У них були транспаранти: “Бандерівці та їх прихильники – геть з Польщі”! і такі, що стосувалися Волинської трагедії.

 

Поліція визнала, що не застосовувала силу щодо нападників, а лише відокремила учасників процесії від осіб, які намагалися перешкодити ході.

Читайте також:
У Польщі “якісно” сплюндрували могили вояків УПА. Є реакція УІНП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна