Джордж Сорос прорахував катастрофічні наслідки Brexit для Британії і Європи

 

“Наслідки [Brexit] для реального сектора економіки можна порівняти лише з фінансовою кризою 2007-2008 років”, – так всесвітньо відомий американський фінансист та філантроп Джордж Сорос оцінив наслідки голосування Великої Британії на референдумі про вихід з ЄС.
Аналітична стаття Сороса з цього приводу розміщена на сайті Project Syndicate.

Можливо, Британії зрештою стане краще поза ЄС, можливо – ні, але в короткій та середній перспективі економіка країни та її мешканці опинилися перед серйозними проблемами, робить висновок Сорос.
“Відразу після голосування фунт впав до найнижчого рівня за більш ніж три десятиліття; фінансові ринки в усьому світі, ймовірно, надовго увійшли в період турбулентності; попереду – складні переговори про політичне і економічне розлучення з ЄС”, – констатує аналітик.

За прогнозами Джорджа Сороса, щоб утримати в блоці інші держави-члени, лідери ЄС можуть не запропонувати Великій Британії такі умови виходу, які пом’якшили б для неї наслідки розриву – зокрема, щодо доступу до єдиного європейського ринку.

“Враховуючи, що на ЄС припадає більше половини британської зовнішньої торгівлі, вплив на експортерів може бути катастрофічним. Навіть попри встановлення більш конкурентоспроможного валютного курсу, тобто попри девальвацію фунту”, – пише Сорос.

“З огляду на те, що фінансові інституції в найближчі роки почнуть переміщувати свої операції і персонал [із Британії] до хабів у єврозоні, лондонському Сіті, а також ринку нерухомості Лондона, не варто очікувати, що обійдеться без болю”, – попереджає знаний фінансист.

Загалом, Сорос говорить про болючі наслідки “Брекзиту” не лише для Острова, який може розпастися на окремі держави, а й для континенту.
За його передбаченням, “вся Європа, включаючи Велику Британію, страждатиме від руйнування спільного ринку і втрати спільних цінностей, які ЄС мав захищати за своїм покликанням”.

“Наслідки цих події для всієї Європи можуть бути значно гіршими. Напруженість між країнами-членами досягла критичної точки, і не лише з питання  біженців, а й через великий розрив між країнами-кредиторами та країнами-боржниками в єврозоні”, – констатує аналітик.

Ослабленим лідерам Франції і Німеччини доводиться зосереджуватись на внутрішніх проблемах. А в Італії 10% падіння на фондовому ринку після Brexit чітко сигналізує, що в країні можлива повномасштабна банківська криза, і вона, попереджає Джордж Сорос, уже наступного року в результаті парламентських виборів може привести до влади популістський євроскептичний рух “П’ять зірок”, який щойно виграв на муніципальних виборах в Римі й Турині.

Зовнішній тиск від таких гравців, як Туреччина чи Росія (адже обидві ці країни використовують розбрат в ЄС в своїх інтересах), лише посилює наслідки політичної боротьби всередині Європи.

“Все це не дозволяє сподіватись на серйозне реформування єврозони, після якого мав би з’явитися справжній банківський союз, обмежений фінансовий союз, а також сильніші механізми підзвітності”, – наголошує Сорос.

“На кону – не якась реальна або уявна перевага Великої Британії… Йдеться про збереження самого європейського проекту… Нині став реальністю катастрофічний сценарій, якого багато хто побоювався, зробивши розпад  ЄС практично незворотнім”, – сигналізує фінансист, чиї передбачення дуже часто збуваються.

Європейський Союз справді зламався, визнає Сорос, – “він перестав задовольняти потреби і сподівання своїх громадян. Він рухається до хаотичної дезінтеграції, яка залишить Європу в стані гіршому, аніж той, що ми мали би, якби Євросоюз взагалі не був створений”.

Але ми не повинні здаватися, наголошує філантроп родом з Угорщини.

“Так, треба визнати, що ЄС  побудований некоректно.
Після Brexit всі ті, хто вірить в цінності і принципи, на основі яких був створений Євросоюз, мають об’єднатися, щоб зберегти ЄС, але в суттєво оновленому вигляді”, – радить Джордж Сорос.

“Я переконаний, що у найближчі тижні та місяці, коли будуть проявлятися наслідки Brexit, все більше і більше людей підтримають цю позицію”, – резюмує кризовий експерт.

Читайте також:
Скільки мільярдів втратили багатії та країни після рішення Британії про Brexit

Сорос: Росії загрожує крах у 2017 році, тому Путін валить ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна