В ОДА пояснили, як поновити соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам

 

Конкретний механізм, як поновити соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам (ВПО), пояснили днями в Краматорську, де за участю представників Донецької обласної держадміністрації, Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) ООН та благодійного фонду “Право на захист” відбулася прес-конференція з цього приводу.

Наразі існує механізм, розроблений службою соціального захисту, пояснив радник заступника голови Донецької ОДА на громадських засадах Олександр Ворошков.

Людина, яка хоче поновити грошову допомогу, повинна прийти до територіального управління соцзахисту і повідомити про своє бажання співробітникам служби.

“До помешкання внутрішньо переміщеної особи протягом 15 днів повинна завітати комісія з представників декількох організацій, яка зробить обстеження матеріального стану. Після цього за 5 днів в місті чи районі створять комісію, яка прийматиме рішення, відновити людині виплати чи ні”, – розповів Олександр Ворошков.

Голова юридичної служби офісу “Право на захист” у Слов’янську Герман Петров пояснив, що формулювання “матеріальний стан” є умовним – насправді перевірятимуть, чи мешкає людина за вказаною адресою, чи ні.

Радник заступника голови ОДА також звернув увагу на нюанси, пов’язані з постановою №365, яка вносить зміни  до постанови від 5 листопада 2014 року №637 (“Про здійснення соціальних виплат ВПО”).

“Документ не пройшов обговорення з громадськістю у двотижневий термін, як передбачено законом. Громадські організації категорично проти більшості норм, які передбачає постанова, вважаючи їх дискримінаційними. Голова Комітету Верховної Ради з прав людини вже зареєстрував зміни, які необхідно внести у положення. Сподіваюсь, що незабаром це буде зроблено”, – наголосив Олександр Ворошков.

Керівник відділення БФ “Право на захист” Ірина Степанова також повідомила, що організація надає безкоштовну юридичну допомогу вимушено переміщеним особам.

За підтримки Агенції ООН у справах біженців з січня 2016 року на територіях Донецької, Луганської, Харківської та Запорізької областей впроваджується проект “Адвокація та правова допомога ВПО”.
Все, що треба зробити внутрішньо переміщеній особі для отримання безкоштовної юридичної консультації або адвокатської допомоги, – звернутись до одного з регіональних офісів цього проекту, зазначає управління інформаційної політики та з питань преси Донецької облдержадміністрації.

Нагадаємо, нещодавно голова ДонВЦА Павло Жебрівський повідомив, що насправді майже півмільйона “переселенців” Донеччини насправді залишаються в “ДНР”.
Уряд проводить верифікацію та виявляє “липових” переселенців, які не мають прав на отримання соцдопомоги.

Читайте також:
Більшість українців позитивно ставиться до переселенців з Донбасу. ІНФОГРАФІКА

Уряд відновив пенсії 90 тис. переселенців із “чорного списку” СБУ

США виділяють ще $28 млн. для внутрішніх переселенців в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна