Польща пропонує створити спільну асамблею Вишеградської групи, Румунії та України

 

На економічному форумі в польській Криниці буде запропоновано сформувати міжпарламентську асамблею в форматі чотирьох країн Вишеградської групи (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина) і ще двох сусідніх країн Карпатського регіону – Румунії та України.
Про це сьогодні, 26 червня, повідомив маршал Сейму Польщі Марек Кухчинський під час Міжнародного форуму місцевого розвитку у Трускавці Львівської області, інформує “Українська правда” з посиланням на агенцію “Інтерфакс-Україна”.

“Ми хочемо запропонувати нашим колегам з Чехії, Угорщини створити спільну асамблею з Україною, Румунією, – не тільки в форматі чотирьох країн”, – сказав він.

Водночас Кухчинський допустив, що таке питання може бути обговорено й до початку форуму, вже в липні поточного року.
З 1 липня до Польщі переходить головування у Вишеградській групі.

За словами спікера польського парламенту, країни карпатського регіону повинні посилити співпрацю для розвитку інфраструктури і поліпшення економічної ситуації в регіоні. А Україна, зокрема, повинна збільшити кількість пунктів пропуску на своєму кордоні з західними сусідами – країнами-членами ЄС.

“На даний момент така співпраця дуже слабка. Потрібно поставити мету – збільшити кількість пунктів переходу через кордон, поліпшити інфраструктуру між Україною та Словаччиною, Румунією, Польщею”, – зауважив Кухчинський.

Тим часом голова Верховної Ради Андрій Парубій після двосторонньої зустрічі з Кухчинським заявив про серйозну перспективу розширення співробітництва країн карпатського регіону.

“Ми обговорили питання міжрегіональної співпраці… І прийшли до спільного розуміння, що бачимо велику перспективу розширення міжрегіонального співробітництва. Є великий потенціал економічний, транзитний, в питаннях безпеки”, – сказав Парубій.

Ювілейний, 25-й Економічний форум у Криниці-Здруй (Польща) проходитиме з 8 по 10 вересня. На ньому очікується більше 3 тисяч гостей з Європи, Центральної Азії, США.

Читайте також:
Польща зрівняє зарплати для своїх громадян та заробітчан з України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна