Ірландія поки що не об’єднуватиметься з Північною, а Шотландія хоче залишитися в ЄС

 

В Ірландії вважають, що об’єднання з Північною Ірландією зараз не на часі. Як заявив міністр закордонних справ країни Чарлі Фленеган, майбутнє возз’єднання Ірландії “буде в інтересах її громадян”, але проведення референдуму в той час, коли британський уряд веде переговори про вихід з Євросоюзу, викличе розкол.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

“Я поділяю думку, що на якомусь етапі в майбутньому об’єднання було б в інтересах народу, але тільки тоді, коли буде згода більшості в Північній Ірландії,” – сказав Фленеган.

“Зараз ми маємо ситуацію після референдуму, на якому Британія проголосувала за вихід з ЄС. Будь-які подальші референдуми в Північній Ірландії викликали б більший рівень поділу, ніж ми маємо зараз” – пояснив міністр.

Раніше заступник першого міністра Північної Ірландії Мартін Макгіннесс після оприлюднення результатів референдуму щодо виходу Великої Британії з ЄС закликав до голосування з метою об’єднати Ірландію.

Однак сама перший міністр Арлін Фостер, яка має пробританські погляди, як і прем’єр-міністр Ірландії Енда Кенні, відкинули цю ідею.

 

При цьому Кенні заявив, що відносини між Ірландією та Північною Ірландією після виходу Великої Британії з ЄС “вимагають ретельного вивчення”

Тим часом у Шотландії всерйоз розглядають можливість виходу зі складу Об’єднаного Королівства і вступу в ЄС уже як незалежна держава.

За результатами позачергового засідання уряду в суботу, 25 червня, перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що шукатиме “термінових дискусій” із Брюсселем з метою “захистити місце Шотландії у Євросоюзі”.

“Кабінет погодився на пошук можливості негайно розпочати дискусії з інституціями ЄС і державами-членами, щоб вивчити всі варіанти захисту місця Шотландії у ЄС”, – цитує главу шотландського уряду The Telegraph.

Крім того, Стерджен збирається створити консультативну групу з експертів, які консультуватимуть її з юридичних, фінансових та дипломатичних питань, щоб Шотландія залишилася в ЄС.

Перший міністр також повідомила, що уряд погодився почати роботу над законодавством, яке дозволило б Шотландії провести другий референдум про незалежність. Нагадаємо, під час першого, проведеного 2014 року, близько 55% шотландців висловилися за те, щоб залишитися в складі Об’єднаного Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

“Ми готові діяти рішуче задля єдності Шотландії і її прогресу. Як я вже говорила вчора, другий референдум про незалежність, безсумнівно, є варіантом, який має бути на столі і який фактично вже є на столі” – заявила Стерджен.

Як писала Новинарня, на історичному референдумі, що відбувся 23 червня, 51,9% громадян проголосували за вихід Великої Британії з Євросоюзу.

При цьому у Шотландії і Північній Ірландії більшість округів проголосували проти “брекзиту”.

Читайте також:
Як Європа відреагувала на рішення Британії

ЄС тепер не до нас, безвізовий режим відкладається,
зате буде “відкрите небо”, – реакція соцмереж на Brexit

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна