Як Європа відреагувала на рішення Британії

Британський прем’єр Девід Кемерон анонсував свою відставку через референдум, на якому більшість виборців висловилися за вихід країни з ЄС. Про це повідомляє “ВВС

“Це рішення далося мені нелегко, але воно в інтересах держави та стабільності”, – заявив пан Кемерон у п’ятницю.

Він повідомив, що продовжуватиме очолювати британський уряд у його нинішньому складі ще протягом трьох місяців – до з’їзду Консервативної партії у жовтні.

Девід Кемерон додав, що не має права “бути капітаном корабля”, після того як більшість британців чітко висловилися за зміну курсу.

Водночас він пообіцяв працювати над стабільністю в країні й після рішення про “брекзит”.

Пан Кемерон агітував громадян проголосувати за те, аби країна лишилась у ЄС і застерігав, що у іншому разі країна стикнеться з безпековими та економічними проблемами.

Втім, 52% громадян проголосували за вихід, проти – 48%.

На користь виходу з ЄС радикально висловилися жителі середньої Англії та Уельсу, натомість Лондон, Шотландія і Північна Ірландія проголосували проти виходу.

Лідер ультраправої Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP) і один із найпалкіших прибічників “брекзиту” Найджел Фарадж назвав результати голосування “днем незалежності“.

Водночас противники виходу з ЄС назвали це рішення “катастрофою“.

Натомість уряд Шотландії почне готувати законодавчу базу для проведення нового референдуму про незалежність, заявила перший міністр Шотландії Нікола Стерджен.

За словами пані Стерджен, для початку підготовки документів потрібно рішення парламенту про те, що референдум – це найкращий спосіб зберегти місце Шотландії в Євросоюзі і єдиному європейського ринку.

Велика частина населення Шотландії на референдумі про членство Британії проголосувала за те, щоб залишитися в ЄС.

Шотландія чітко і рішуче проголосувала за те, щоб залишитися частиною Євросоюзу”, – зазначила пані Стерджен.

Перший референдум про незалежність регіону відбувся 2014 року. На ньому понад 50% виборців висловилися за те, аби Шотландія залишилася у складі Британії.

Лідери країн Євросоюзу емоційно реагують на результати референдуму в Британії про членство в ЄС, за підсумками якого більшість виборців висловилися за вихід з Союзу.

“Чорт! Поганий день для Європи”, – написав у “Твітері” віце-канцлер Німеччини Зігмар Габріель.

Голова німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр також назвав підсумки голосування “сумним днем для Європи і для Британії”.

“Будь ласка, скажіть мені, що я сплю і що все це тільки поганий сон!” – написав колишній прем’єр-міністр Фінляндії Олександр Стубб.

А член парламенту Нідерландів, євроскептик Герт Вілдерс, навпаки, висловив радість з приводу “брекзиту:

“Ура Британії! Тепер наша черга. Настав час нідерландського референдуму!”.

Лідер французької партії “Національний фронт” Марін Ле Пен також схвалила рішення британських виборців: “Перемогла свобода! Як я вже говорю багато років, ми повинні провести такий же референдум у Франції і в інших країнах ЄС”.

При тому керівники Євросоюзу закликали Британію не затягувати процес виходу зі складу ЄС після референдуму, на якому більшість британців висловилися за “брекзит”.

Після екстрених переговорів у Брюсселі голова Європейської Ради Дональд Туск, президент Європарламенту Мартін Шульц і голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявили, що затягування переговорів про вихід Британії лише продовжить непевність.

“В ході вільного внутрішнього голосування британські громадяни висловили своє бажання прокинути Європейський союз. Ми шкодуємо про таке рішення, але поважаємо його”, – йдеться у їхній спільній заяві.

“Ми очікуємо, що Сполучене Королівство реалізує це рішення британських громадян якомога швидше, яким би болісним не був цей процес”, – зазначили керівники ЄС.

Референдум спровокував заклики з боку крайніх правих партій до схожих референдумів в інших державах-членах Євросоюзу.

Лідер французького “Національного фронту” Марін Ле Пен у своєму “Твітері” назвала результати голосування в Британії “перемогою заради свободи” і заявила, що французи тепер повинні також отримати право вибору.

Голландський політик Герт Вілдерс, який займає антиімміграційну позицію, також заявив, що у його країні слід провести схожий референдум.

Читайте також:
ЄС тепер не до нас, безвізовий режим відкладається, зате буде “відкрите небо”, – реакція соцмереж на Brexit

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна