Волонтери б’ють на сполох: суди почали штрафувати за ввезення авто для армії

 

Активісти влаштували пікет під Галицьким районним судом Львова, де волонтера оштрафували за ввезення автомобіля для потреб АТО.

Як повідомляє ТСН, днями суддя Віталій Радченко присудив 8,5 тисячі гривень штрафу чоловікові, який пригнав з Польщі броньовану машину для армії.
У зв’язку з цим місцеві волонтери висловили своє обурення, зазначивши, що вже два роки допомагають війську і тепер повинні за це розплачуватися.
За їх словами, є активісти, на рахунку яких кілька десятків пригнаних авто.

Формально ввезення авто для армії без розмитнення справді є порушенням, і волонтери, за їх словами, використовують “дуже криві схеми”.

Деякі судді з розумінням ставляться до юридичного казусу і виносять лише попередження, тоді як інші чіпляються за норми закону й штрафують, кваліфікуючи волонтерські авто як контрабандні.

Повідомляється, що суддю Радченка, який виніс постанову про штраф, рік тому перевели до Львова з Донбасу. Зараз він у відпустці.

Давид Арахамія, голова Ради волонтерів при Міністерстві оборони, назвав рішення Галицького райсуду “дуже тривожним сигналом”.

“Ще два роки тому ми порушували тему, що колись влада включить механізми реваншу й почне переслідувати волонтерів за тисячі контрабандно-завезених ТМЦ (товарно-матеріальних цінностей), починаючи від машин і закінчуючи перевезенням летального озброєння.
Вважаю неприпустимим створення подібного прецеденту. Необхідно докласти всіх зусиль, щоб цей волонтер не постраждав від нападок переведеного з Донецька судді, який виніс рішення”, – написав голова Ради волонтерів у соцмережі.

Учасник АТО Кирило Сергєєв у коментарях зазначив: “Ще у 2014 році порушувалося питання про необхідність прописати це в законі (ввезення авто для армії без розмитнення). Аое всі в істерику впали, мовляв, тоді контрабанду будуть так возити. При тому, що ніхто навіть не спробував сісти й пошукати механізм. Тоді би прийняли – і питань би не було”.

Читайте також:
Волонтери звернулися до Порошенка, аби декриміналізувати ввезення спецтехзасобів для АТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна