Ув’язнений у Росії українець Карпюк готовий написати прохання про помилування

 

Українець Микола Карпюк, засуджений у Чечні до 22,5 років ув’язнення, готовий написати прохання про помилування. Про це в ефірі “Громадського ТБ” повідомив його адвокат Докка Іцлаєв.

“Для нього було складно ухвалити рішення з цього питання. Всі необхідні документи, які потрібно підписати, він підпише”, – запевнив Іцлаєв.

За його словами, можливі три сценарії розвитку справи Карпюка та ще одного українця Станіслава Клиха, також засудженого в Чечні.

 “Перший сценарій  – той, який був із Савченко, помилування та обмін.
Другий сценарій – передача по лінії Міністерства юстиції: суд визнає дійсним російський вирок і людина передається для відбування покарання в Україні.
І третій варіант – це продовження юридичних процедур в Росії та потім уже звернення у Європейський суд. Дуже високі шанси виграти цю справу у Європейському суді”, – розповів адвокат.

Він також висловив переконання, що Карпюк та Клих ніколи не воювали в Чечні.

“Микола Карпюк і Станіслав Клих у Чечні ніколи не воювали, ніякого відношення до вбивства солдат не мали. Ті свідчення, які вони підписали, складали люди, які навіть не знають географії Чечні”, – наголосив Іцлаєв.

Як писала Новинарня, 19 травня Верховний суд Чечні в Грозному визнав колишніх УНСОвців Карпюка та Клиха винними в участі у бойових діях проти федеральних військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років, убивстві й пораненні кількох десятків російських солдатів.
Миколу Карпюка було засуджено до 22 із половиною років позбавлення волі, Станіслава Клиха – до 20 років.

Президент України Петро Порошенко назвав вердикт чеченського суду “псевдовироком” і наголосив, що згідно з Мінськими домовленостями, вони мають бути звільнені.

16 червня Міністерство юстиції України направило в Росію запит про передачу Карпюка на Батьківщину, оскільки з такою заявою звернувся брат засудженого.

Заступник голови Української національної асамблеї Микола Карпюк був затриманий у березні 2014 року на межі з Чернігівщиною російськими прикордонниками з ФСБ. Він прямував до Москви для політичних переговорів щодо розв’язання кримської кризи.

Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території Російської Федерації – в місті Орел, коли український журналіст приїхав у гості до вагітної дівчини.

Тривалий час в Україні нічого не знали про місце їх перебування. Чоловіків піддавали тортурам і надалі переховували, щоб зійшли сліди катувань.

На суді самі підсудні та свідки захисту заявляли, що Карпюк і Клих узагалі не були в Чечні.

Матеріали обвинувачення проти них базувалися на свідченнях іще одного фігуранта – Олександра Малофєєва, який обмовив співвітчизників під тортурами.

Нагадаємо, російська сторона обвинувачувала в участі в Першій чеченській війні навіть екс-прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Тоді як реальний учасник бойових дій проти федеральних військ РФ Рамзан Кадиров – зараз Герой Росії та президент Чеченської республіки.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав Карпюка і Клиха політичними в’язнями.

Читайте також:
Солошенко і Афанасьєв повернулися в Україну. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна