САП через домагається мільярдних застав для найближчих учасників “схеми Онищенка”

 

Антикорупційні прокурори вимагають від апеляційного суду Києва у сотні разів збільшити розмір застав для двох соратників нардепа Олександра Онищенка, яких арештували у “газовій справі”. Про це йдеться у повідомленні Центру протидії корупції.

ЦПК зазначає, що 24 червня об 11:30 відбудуться засідання Апеляційного суду Києва, де антикорупційні прокурори спільно з детективами НАБУ оскаржуватимуть розмір застави для компаньйонів народного депутата Онищенка – фігурантів кримінального провадження щодо розкрадання газу, в результаті якої  державі було завдано збитків на рівні 3 млрд. грн.

Як відомо, 17 і 18 червня щодо усіх 10 осіб, затриманих в ході обшуків 15 червня, було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Сумарний розмір застави склав 1,003 млрд. грн.

Розміри застав, призначених Солом’янським судом стосовно Валерія Постного та Олега Рябошапки, які є одними з ключових фігурантів розслідування, були порівняно найменшими – 1 млн. грн та 1,5 млн. грн. відповідно, хоча Постного НАБУ називає одним із трьох головних фігурантів злочинної схеми.

Застави іншим восьми фігурантам справи складають 50 або 200 млн. гривень.

Раніше повідомлялося, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура невідкладно подасть апеляцію на рішення Солом’янського райсуду про найменші застави для Постного й Рябошапки. Зокрема, антикорупційний прокурор Назар Холодницький раніше заявляв, що САП вимагає для “громадянина П.” заставу в розмірі 1,6 млрд. грн.

22 червня за Постного й Рябошапки внесли застави в сумі 1 та 1,5 млн. грн., і вони вийшли з Лук’янівського СІЗО, проте їх знову затримали детективи НАБУ “за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ст. 209 Кримінального кодексу України («легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом»)”.

 

Як повідомила прес-служба НАБУ, під час здійснення затримання Постного й Рябошапки біля входу до Лук’янівського СІЗО з боку невідомих осіб мали місце спроби чинити перешкоди діям детективів та запобігти арешту підозрюваних. Для забезпечення порядку було залучено підрозділ спеціальних операцій НАБУ.

Як відомо, 15 червня директор НАБУ Артем Ситник заявив, що в рамках розслідування зловживань громадян та вищих посадових осіб під час реалізації газу, видобутого за спільної діяльності з ПАТ “Укргазвидобування”, де фігурує народний депутат Олександр Онищенко, встановлено склад злочинної групи. Було затримано 10 із 20 учасників злочинної організації.

НАБУ передало до Генпрокуратури подання про позбавлення Онищенка депутатської недоторканності. 16 червня ГПУ направила його до Верховної Ради.
Онищенко підозрюється в причетності до реалізації природного газу за заниженою ціною за договорами спільної діяльності з ПАТ “Украгазвидобування”.

Читайте також:
В НАБУ прояснили ситуацію зі справою Онищенка

Онищенко подав позов проти Генпрокуратури й НАБУ про захист “ділової репутації”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна