Прокуратура повідомила про підозру бойовику Гіві і “шиє” від 8 до 15 років

 

Головна військова прокуратура повідомила про підозру Михайлу Толстих – бойовику “ДНР” на прізвисько “Гіві”. Про це сьогодні, 23 червня, інформує управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

“Головною військовою прокуратурою ГПУ під час розслідування кримінального провадження за фактом розв’язання і ведення представниками влади Російської Федерації та збройних сил РФ агресивної війни проти України повідомлено про підозру ватажку незаконного збройного формування «Сомалі» терористичної організації «ДНР» М. Толстих (терорист із позивним «Гіві») у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної організації, керівництво такою групою та участь у ній); ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 (співучасть у веденні агресивної війни); ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (співучасть у порушенні законів та звичаїв війни, а саме жорстоке поводження з військовополоненими); ч. 2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України”, – йдеться в інформації ГПУ.

Зокрема Толстих інкримінується те, що він у період із травня 2014 року по січень 2015 року, перебуваючи у містах Словянськ, Іловайск та Донецьк, будучи ватажком незаконного збройного формування “Сомалі”, виконуючи відведену йому роль у веденні агресивної війни проти України, організовував та особисто вчинив збройні напади на представників сил АТО, а також жорстоке поводження і тортури щодо полонених військовослужбовців Збройних сил України.

Враховуючи, що “Гіві” переховується на території Донецької області, найближчим часом ГПУ планує звернутись до суду для отримання дозволу на проведення спеціального досудового розслідування.

У Генпрокуратурі зазначають, що санкції інкримінованих Михайлу Толстих злочинів передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років.

Нагадаємо, МВС і Нацполіція України оголосили “Гіві”-Толстих у розшук лише на початку червня 2016 року.

Гіві став широко відомим ще в 2014 році, коли разом із “Моторолою” виявив особливу жорстокість в ході бойових дій проти частин Збройних сил України у складі так званого батальйону “Сомалі”.

Див. відео допиту полонених бійців ЗСУ після Іловайського котла:

Найпоказовішим став відеосюжет, коли Толстих піддає тортурам і приниженням полонених військовослужбовців ЗСУ, зокрема командира 90-го батальйону 81-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ підполковника Олега Кузьміних.
За присутності камер російських телеканалів бойовик зрізає синьо-жовті нашивки з форми українських військових та змушує жувати.

Михайло Толстих – уродженець міста Іловайськ. У 1998-2000 роках служив у Збройних силах України в навчальному центрі “Десна” на Чернігівщині, давав присягу Україні. Військова спеціальність – командир танка.
Потім працював промисловим альпіністом, був водієм дизельного навантажувача на канатному заводі.
З травня 2014 року брав участь у боях за Слов’янськ на боці незаконних збройних формувань, далі – за Іловайськ, Донецький аеропорт (відео з артилеристами Гіві) тощо.
Саме в підрозділі Гіві перебував російський актор Михайло Порєченков, коли показово обстрілював “кіборгів” ЗСУ в аеропорті Донецька.

16 лютого 2015 року Михайла Толстих було включено до санкційного списку Європейського Союзу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна