Після зустрічі з Порошенком Олланд підтвердив, що санкції проти РФ пов’язані з виконанням Мінських угод

 

Зняття санкцій проти Російської Федерації чітко пов’язане із виконанням російської стороною Мінських угод. Про це заявив президент Франції Франсуа Олланд після зустрічі із президентом України Петром Порошенком у Парижі сьогодні, 21 червня.

“Ми будемо готові продовжувати механізм моніторингу. Якщо повністю буде виконаний Мінськ, можна передбачати поетапне зняття санкцій, але поки це не виконано, санкції залишаються чітко прив’язані до Мінських угод”, – сказав Олланд.

Французький президент нагадав, що перші санкції були впроваджені після незаконної анексії Криму, а потім санкції були посилені, щоб був стимул для виконання Росією Мінських угод.

Як повідомлялося, Європейський Союз попередньо погодив рішення продовжити економічні санкції проти Росії ще на півроку.

Крім того, Франсуа Олланд після зустрічі з Порошенком у Єлісейському палаці повідомив, що лідери Франції, Німеччини, України та Росії незабаром можуть провести нову зустріч у “нормандському” форматі щодо ситуації на Донбасі.

“Ми готуємо нову зустріч у нормандському форматі, щоб посилити зрушення у виконанні Мінських угод. І саме для того, щоб виконувалися всі зобов’язання, ми прив’язуємо питання санкцій до імплементації Мінська”, – наголосив президент Франції.

Петро Порошенко також підтвердив підготовку такої зустрічі, на якій можуть обговорюватися питання деокупації Донбасу і звільнення заручників.

“Продовження санкцій прямо пов’язане з процесом деокупації: виведення російських військ з нашої території, припинення поставок озброєнь, боєприпасів, техніки, забезпечення безперешкодного доступу місії ОБСЄ на всю територію, включаючи неконтрольовану ділянку україно-російського кордону, звільнення заручників, початок політичного процесу. Упевнений у тому, що всі ці питання можуть обговорюватися найближчим часом на зустрічі в “нормандському форматі” на найвищому рівні”, – сказав Порошенко.

При цьому в інтерв’ю французькому каналу Іtele Петро Порошенко повторив, що зміни до Конституції України в частині децентралізації і так званого “особливого статусу” Донбасу можуть бути прийняті лише після виведення російських військ з Донбасу.

Відомо, що сьогодні ввечері президент буде присутній на заключному для збірної України матчі Євро-2016 проти поляків.

Раніше повідомлялося, що зустріч Петра Порошенка, Ангели Меркель, Франсуа Олланда і Володимира Путіна може відбутися на початку липня.
Водночас у Кремлі заявили, що передумов для зустрічей лідерів “нормандської четвірки” до саміту НАТО у Варшаві 8-9 липня немає.

Читайте також:
Глава МЗС Німеччини послідовно виступає адвокатом Росії в Європі. Польща проти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна