Абсолютна більшість росіян вважають, що СРСР переміг Німеччину самотужки, – соціологія

 

Росіяни вважають, що Радянський Союз міг би здобути перемогу у Великій Вітчизняній війні без будь-чиєї допомоги, а великі втрати СРСР в ході війни пояснюють лише діями німців.

Про це свідчать дані дослідження ВЦИОМ (Всеросійського центру громадської думки), проведеного 11-12 червня 2016 року серед 1600 осіб у 130 населених пунктах в 46 регіонах РФ.

Ключовими союзниками Союзу РСР у ІІ Світовій війні респонденти називають США (50%), Англію (43%) і Францію (27%).
Однак, на їхню думку, перемога над нацизмом головним чином є заслугою радянської держави (95%), тоді як внесок інших країн у перемогу більшість росіян оцінюють як незначний.

Дві третини (67%) росіян переконані, що Радянський Союз міг би здобути перемогу у Другій світовій війні і без будь-чиєї допомоги. Протилежної думки дотримуються тільки 27% учасників опитування ВЦИОМ.

Той факт, що Радянський Союз в роки Великої Вітчизняної війни зазнав величезних втрат, безумовно визнається сьогодні практично всіма росіянами (93%). Респонденти частіше називають їх надмірними (58%), ніж неминучими (35%) при веденні війни подібного масштабу, повідомляє ВЦИОМ.

Мільйони загиблих і полонених радянських громадян теперішні росіяни схильні пояснювати насамперед раптовістю нападу Німеччини (34%), її технічною перевагою (15%) і жорстокістю нацистів (12%).

Лише кожен п’ятий (20%) опитаний звинувачує сталінське керівництво за рішення без оглядки на кількість жертв.
Ще 7% вважають, що радянське командування в цілому було слабо підготовленим і допустило багато прорахунків, інформує “Інтерфакс”.

Варто нагадати, що союзники (Франція і Британія) вели бойові дії проти Німеччини в Західній Європі з 1939 року, США вступили у війну з 1941 року, при цьому Америка надала Радянському Союзу під час війни допомогу за лендлізом на суму 11,3 млрд. доларів (у сучасних цінах – 160 млрд. дол.).

Читайте також:
“Наказано любити”. Ставлення росіян до України різко поліпшилося

У Москві для 9 травня набрали платну масовку “родичів ветеранів”.
За “духовне обличчя” – плюс 200 руб.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна