НАБУ оприлюднило схему злочинів депутата Онищенка і компанії. ІНФОГРАФІКА

 

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили організаторів схеми з розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ “Укргазвидобування”.
Про це повідомляє прес-служба НАБУ, зазначаючи, що в результаті цих афер державі було завдано збитків на суму близько 3 мільярдів гривень.

Публічне акціонерне товариство “Укргазвидобування” є найбільшою українською компанією, що займається видобутком природного газу та газового конденсату. Входить до структури національної компанії “Нафтогаз України”, нагадали в НАБУ.

В процесі досудового розслідування встановлено, що протягом січня 2013 – січня 2016 років “Укргазвидобування” укладало низку договорів про спільну діяльність з приватними підприємствами.

У рамках спільної діяльності до процесу були залучені посередники – товарні біржі, які встановлювали занижені ціни на газ. Наприклад, у той час, як ринкова вартість газу становила 7057,51 грн. за тис. м. куб., біржі реалізовували природний газ за ціною 2640 грн. за тисячу кубометрів на користь певних суб’єктів господарської діяльності.

Після цього переможці біржових торгів реалізовували природний газ суб’єктам реального сектору економіки, але вже за ціною 6900 грн. за тис. м. куб.
Різниця вартістю газу для посередника і ціною, за якою газ купували підприємства реального сектору економіки, перераховувалася на рахунки приватних осіб через фіктивні фірми. Робилося це переважно готівкою.

Слідством встановлено, що весь ланцюжок посередників, починаючи від учасників договорів про спільну діяльність з ПАТ “Укргазвидобування”, закінчуючи переможцями торгів, які реалізовували газ кінцевим споживачам, був підконтрольний народному депутату України Олександру Онищенку.

Нагадаємо, у четвер, 16 червня, прокуратура передала в парламент подання на позбавлення Онищенка депутатської недоторканності й арешт.

За попередніми даними, повідомляє НАБУ, в результаті викритої газової схеми державі було завдано збитків на рівні 3 млрд. грн. З них 1,6 млрд. – кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства. 1,3 млрд. грн. – несплачена сума ренти за користування надрами.

Яким чином була організована корупційна схема, НАБУ представило в інфографіці (клікніть, щоб збільшити):

Схема_Укргазвидобування_інфографіка

Читайте також:
Стали відомі всі 20 “подільників” Онищенка в газових аферах. СПИСОК

Онищенко повернувся в Україну на коні

Онищенка можуть судити заочно і екстрадіювати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна