Волонтер: “дякуючи” МО і ГШ снайпінг у Збройних силах мертвий

 

Павло Кащук
волонтер, засновник волонтерської організації Combat-UA та проекту InfoCar.ua

(FB)

Чому я “забув” про снайперів ЗСУ?

Це запитання дедалі частіше чую при зустрічі від знайомих. Чому не продовжуємо розвивати школу [снайперів] Combat-UA, чому не беремо нові групи?

Тому що втомився від того, що це потрібно тільки мені, тільки волонтерам, тільки самим снайперам і більше нікому. А самого цього бажання, на жаль, не достатньо, щоб побудувати хоч якусь систему.

Снайпінг в ЗСУ мертвий, його там немає, якщо не брати до уваги кілька спеціальних підрозділів, які повністю підготовлені й досі забезпечуються волонтерами.

Рік тому в країні закінчилися запаси спеціальних патронів для СВД (снайперська гвинтівка Драгунова), повністю закінчилися, їх розстріляли з ПКТ (кулемет Калашникова танковий) з бронетехніки, і з ПКМів (кулемет Калашникова модернізований) з вини дебілів із РАО (склад ракетно-артилерійського озброєння), які в кращому разі просто не знають відмінностей 7Н1 і ЛПС (куля зі сталевою серцевиною). Ніхто не вів їх облік, ніхто не відповідав і не відповідає за їх наявність.
Ніхто не покараний за те, що фактично сьогодні ми маємо штатних снайперів без штатних патронів.

В СВД заряджають кулеметний боєприпас, з яким ця гвинтівка поступається навіть тому ж кулемету за ефективністю. До того ж “важкий” низькоякісний патрон добиває й без того залишковий ресурс стволів ще 60-х років. Кучність цього патрона не дозволяє снайперам ні працювати, ні вчитися. Сипляться старовинні приціли ПСО (приціл снайперський оптичний), просто відпадають.

Два роки ми чекаємо на обіцяні закупівлі сучасних гвинтівок, набоїв. Без результату. Все, на що здатне наше Міністерство оборони, – 15 “барретт” (великокаліберна снайперська гвинтівка виробництва Barrett Firearms, США) на всю армію, до яких теж давно закінчилися куплені патрони.

Гаразд, питання з гвинтівками ми частково закриваємо – купуємо за волонтерські гроші, навіть спеціально з великими труднощами ставимо їх на облік військових частин в надії, що країна придбає до них хоча б набої. Але якби ж то – самі обіцянки, роки обіцянок.

Навчання? Навчання йде, поки це потрібно волонтерам, поки їм вистачає сил і грошей. Надалі ж будь-які починання штабісти зводять до стандартної показухи й відбування.

Плакати хочеться від відгуків тямущих хлопців про навчання ЗСУ в Житомирі, Десні… А чому можна навчити, якщо не закладено жодної мотивації для інструкторів? Чому навчати, якщо в розпорядженні шкіл – криві гвинтівки і той же кулеметний патрон?

Спочатку розповідали, що Україні не продають зброю. Поспілкувався з досвідченими імпортерами, і ті запевнили, що привезти можна все що завгодно, був би запит, але його немає.

Потім з’ясувалося, що у нас той же “Зброяр” (комерційна компанія з виробництва стрілецької зброї) робить українські гвинтівки, які нічим не поступаються імпортним. Все одно не купують. Тільки проводять раз на місяць огляди зразків і з розумним виглядом кивають головою.

А як використовують тих снайперів, в яких люди вже вклали гроші, душу і час? Наряди, охорона КПП, окопи, газони. Гадаєте, їм дозволяють нормально підтримувати рівень? Більш-менш регулярно стріляти на полігонах? Гадаєте, їм ставлять реальні завдання?
А хто їх ставитиме? Той, хто досі запитує на виставках, чому на імпортних гвинтівках немає гумового наочника і багнета?

Ви просто не повірите, скільки навчених нами снайперів ЗСУ йдуть в “Альфу”, гвардію, на “гражданку”, врешті…

Адже там інша справа. Коли я вперше побачив, як у Петрівцях на полігоні бійці НГУ отримують зі складу патрони 338 для занять, я не повірив. Думав, мені сниться…

Коли на відкритих змаганнях бачиш, як стоять поруч снайпери ЗСУ з пиляними-допиляними СВД і гвардійців з “БрюггерТомметами”, стає соромно.

Адже, виявляється, можна завезти! І набої, і гвинтівки, і школу створити, і інструкторів зацікавити… Можна, якщо є воля.
Ось тільки в МО та ГШ її немає. Точніше, вона тільки на словах і на папері…

P.S. І взагалі-то я не забув про снайперів. Снайпери в курсі. 😉

Читайте також:
Перші змагання снайперів різних родів військ ЗСУ й НГУ: несподіваний переможець – Майкл Щур

Сініцин: Купи календар – підтримай снайперів ЗСУ

Армія та волонтери: час змінити відносини?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна