Суд за позовом профспілки про скасування атестації поліції ухвалить рішення “потайки”

 

Окружний адміністративний суд Києва, який розглядає позов профспілки атестованих працівників органів внутрішніх справ про скасування наказу міністра внутрішніх справ щодо атестування поліцейських, пішов у письмове провадження.
Про це суддівська колегія в складі Руслана Арсірія, Олексія Огурцова та Валерія Кузьменка оголосила на черговому засіданні суду 15 червня.

Це означає, що надалі розгляд справи й ухвалення рішення відбуватиметься не лише без доступу преси та вільних слухачів, а й без присутності осіб, які беруть участь у справі.

“Коли саме буде винесено рішення, спрогнозувати неможливо. Кодексом про адміністративне судочинство встановлено термін не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі. Але, з огляду на характер цієї справи, думаю, рішення вони ухвалять швидко“, – каже в коментарі Новинарні адвокат Олег Волошинович, який представляє в суді інтереси Національної поліції.

Як привід для переходу в письмове провадження було використано те, що одна з третіх сторін не з’явилася на засідання. Ідеться про одного з не переатестованих поліцейських, яких залучила до справи профспілка.

“У мене таке параноїдальне враження, що ці поліцейські для того й з’явилися у справі, щоб був привід перейти в письмове провадження”, – зауважує Волошинович.

Олег Волошинович

Олег Волошинович

На суді він, серед іншого, наголошував на тому, що профспілка працівників ОВС не може представляти поліцейських, адже Національної поліції на час створення цієї профспілки взагалі не існувало.

Представники профспілки цю тезу заперечували, але, вочевидь, таки врахували. Бо після того, як на попередньому засіданні 20 квітня суд оголосив перерву аж до 15 червня, профспілка негайно зібралася на з’їзд, під час якого було внесено відповідні зміни до статуту.

“Так, зміни до статуту вони внесли у квітні. Але цього недостатньо. Адже на момент появи наказу, який вони оскаржують, цих змін іще не було, і заднім числом вони не діють”, – вважає Волошинович.

Окрім того, на думку адвоката, простого внесення змін у статут недостатньо для того, щоб представляти поліцейських.

“Я ж не можу зареєструвати профспілку журналістів, щоб представляти журналістів без їхньої згоди”, – пояснює правник.

Як і під час попереднього засідання в цій справі, будівлю суду “театралізовано” пікетували активісти Автомайдану.

Зокрема, вони організували постановку, демонструючи, як корумпований “мент” намагається підкупити такого ж, як і він, продажного суддю.

автомайдан-суд-менти1

“Це якщо коротко про те, що сьогодні відбувається в стінах цього суду – стара корумпована система МВС через таку ж стару корумповану систему суддівську намагається визнати «незаконною» атестацію поліцейських, завдяки якій вже на даний час звільнено тисячі екс-міліціонерів”, – пояснили “автомайданівці”.

автомайдан-суд-менти-гроші

Як писала Новинарня, Профспілка атестованих працівників органів внутрішніх справ оскаржує в Окружному адмінсуді Києва наказ міністра внутрішніх справ Арсена Авакова №1465 від 17 листопада 2015 року про порядок проведення атестації поліцейських.

У разі, якщо наказ, відповідно до вимог профспілки, буде скасовано, це може призвести до скасування всієї переатестації міліціонерів по Україні.

А саме атестування є одним із головних складників реформи правоохоронних органів, покликаної очистити нову поліцію від корумпованих “ментів”, чиї уявлення про захист громадян і правопорядку не відповідають вимогам сучасності.

Нагадаємо, на засіданні 20 квітня суд відхилив клопотання представника Нацполіції Олега Волошиновича про відвід суддів.

Своє клопотання адвокат аргументував тим що раніше ця сама суддівська колегія вже розглядала позов екс-заступника начальника головного слідчого управління МВС Григорія Мамки і, зокрема, згаданий вище наказ про атестацію, який Мамка вважав незаконним.

При цьому Григорія Мамку рішенням суддів Арсірія, Огурцова та Кузьменка було поновлено на посаді – суд задовольнив його позов у повному обсязі. А отже, ці судді вже склали свою думку про згаданий наказ, законність якого тепер, виходить, мають оцінювати по-новій.

Додамо, що рішення за позовом Мамки судді також ухвалювали після переходу в письмове провадження.

Фото з ФБ АвтоМайдан, Oleg Bogachuk

Читайте також:
Звільнення з поліції оскаржило вже більше тисячі “старих ментів”.
Повна статистика позовів і судових рішень

Громадські активісти на знак протесту вийшли з процесу атестації Нацполіції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна