Мін’юст направив запит в Росію про видачу ще одного незаконно ув’язненого

 

Міністерство юстиції України звернулося до Москви із запитом про видачу ув’язненого в Росії українця Миколи Карпюка. Про це повідомив заступник міністра юстиції Сергій Петухов у “Фейсбуці“.

“Відправляємо до Росії запит про передачу Миколи Карпюка”, – написав він.

Петухов зазначив, із заявою про процедуру передачі в Мін’юст звернувся брат Миколи Карпюка Валентин.

Як відомо, 26 травня Миколу Карпюка суд у Чечні засудив до 22,5 років, Станіслава Клиха – до 20 років ув’язнення. Українці вже підписали заяву про подачу апеляції на вирок.

Їх  звинувачують в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу “Вікінг”, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення і визнання були отримані російським слідством під тортурами.

Водночас заступник голови Верховної Ради, уповноважена президента з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомила у “Фейсбуці“, що Україна шукає всі можливі політико-дипломатичні і правові механізми для звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха, Олексія Чирнія та інших політв’язнів у РФ.

“За дорученням президента, після успішної операції зі звільнення українців Ю. Солошенка та Г. Афанасьєва, шукаємо всі можливі політико-дипломатичні і правові механізми задля звільнення О. Сенцова, О. Кольченка, Карпюка, Клиха, Чирнія, інших. До речі, вчора я поспілкувалася з родичами деяких наших політв’язнів, що залишаються в РФ, і до яких не допускають консулів”, – зазначила Ірина Геращенко.

Читайте також:
Солошенко і Афанасьєв повернулися в Україну. ВІДЕО

Як Солошенко й Афанасьєв поверталися в Україну. Подробиці від Геращенко, ФОТО

З її слів, Україна докладає всіх зусиль для того, аби найближчим часом дипломати зустрілися з політв’язнями – президент дав всі відповідні доручення МЗС вимагати допуску. Особливої уваги українська сторона на гуманітарній підгрупі приділила звільненню важкохворих українців в ОРДЛО.

“По – перше, бойовики продовжують приховувати інформацію про кількість і місце утримання заручників. Наприклад, кілька місяців ми не могли добитися відповіді, де утримують важкопораненого В. Жемчугова, в якого ампутовані кінцівки, вибиті очі. І ось сьогодні так звані представники ОРЛО визнали, що ця важкохвора людина утримується в СІЗО, і до нього не пускають адвокатів “за станом здоров’я”. Хіба це не тортури?! Ми висловили вимогу негайного звільнення Жемчугова і передали наші пропозиції щодо цього учасникам гуманітарної групи – ОБСЄ і РФ, які мають задіяти всі свої можливості, аби розблокувати процес звільнення”, – зазначила Геращенко.

Також про подальші кроки зі звільнення українців повідомив речник Президента України Святослав Цеголко у “Твітері“. Він зазанчив, що питання звільнення українців Олега Сенцова, Миколи Карпюка і Станіслава Клиха порушать на переговорах у Мінську.

“За дорученням Президента питання звільнення Сенцова, Карпюка і Клиха піднімуть на переговорах у Мінську”, – повідомив Цеголко.

Читайте також:
Переговори в Мінську: сепаратисти не йдуть на звільнення полонених і засудили працівника ООН

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна