Євросуд визнав частково незаконним арешт у Грузії прем’єра часів Саакашвілі

 

Європейський суд з прав людини постановив, що затримання колишнього прем’єр-міністра Грузії Вано Мерабішвілі було частково незаконним.

У рішенні страсбурзького суду від 14 червня мовиться, що влада Грузії як компенсацію за порушення прав має виплатити Мерабішвілі 12 тисяч євро.

ЄСПЛ встановив, що грузинський суд підтвердив попереднє затримання Мерабішвілі у вересні 2013 року без встановлення “нових фактів, які б виправдовували його подальше утримання під вартою чи дозволили б розглянути альтернативні заходи щодо нього”.

У висновку страсбурсзького суду також зазначено, що затримання Вано Мерабішвілі було “використане органами прокуратури як можливість отримати важелі впливу щодо іншого розслідування”, передає “Радіо Свобода”.

Як відомо, в лютому 2014 року у Грузії прем’єр-міністрові часів президента Саакашвілі – Вано Мерабішвілі – винесли другий вирок – 4,5 роки позбавлення волі. У цій справі суд у місті Кутаїсі визнав його винним у перевищенні повноважень під час розгону демонстрантів 2011 року.
Перед цим його вже засудили до 5 років позбавлення волі в іншій справі, про зловживання владою, підкуп виборців та неефективне використання бюджетних коштів.

Іване Мерабішвілі, який зараз перебуває в ув’язненні, є одним із найближчих соратників колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, генеральним секретарем партії “Єдиний національний рух”.
Йому були висунуті й інші кримінальні обвинувачення, крім згаданих. Мерабішвілі не визнає ніякої своєї вини і називає звинувачення політичними переслідуваннями з боку нинішньої влади.

Нова влада коаліції “Грузинська мрія”, яка прийшла до влади у Грузії за результатами виборів 2013 року, затримує і судить урядовців попередньої влади за обвинуваченнями у різноманітних зловживаннях. Нинішня опозиція скаржиться на політичні переслідування.
У Грузії триває виборчий процес, причому “Єдиний нацрух” має вищі рейтинги, ніж партія нинішньої влади.

Читайте також:
Саакашвілі вирішив повернутися до Грузії та включитись у виборний процес

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна