У Києві презентували “Врятовані скарби Італії”. Музеї Верони для українців стали безплатними

 

У Національному музеї мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків в Києві відкрилася виставка “Врятовані скарби Італії. 17 картин з музею Кастельвеккьо у Вероні”.

За словами президента Петра Порошенка, який був присутній на відкритті, ця виставка є символом ефективного співробітництва та діяльності українських правоохоронців.
Президент нагадав, як у 2009 році в цьому ж музеї Ханенків італійські карабінери передали Україні артефакти часів Київської Русі, які потрапили контрабандою до Італії.

“Це справжнє диво, що вдалося зберегти неушкодженими вкрадені картини і що зараз у нас є можливість на них подивитися”, — цитує президента “Інтерфакс-Україна”.

Як відомо, полотна Рубенса, Тінторетто, Пізанелло, Карото і Мантеньї були викрадені з музею у Вероні у 2015 році громадянами Молдови й Румінії. Українські правоохоронці виявили 17 картин 6 травня в дельті Дунаю в Одеській області при підготовці до переправи на територію Молдови.

Петро Порошенко поінформував, що найближчим часом полотна будуть передані італійській стороні.

Мер Верони Флавіо Тозі, присутній на відкритті виставки в Музею Ханенків, повідомив, що на знак подяки всі українські громадяни зможуть відвідувати музеї Верони безкоштовно.

Посол Італії в Україні Фабріціо Романо висловив упевненість, що виставка в Києві зміцнить українсько-італійські відносини. За весь час існування відносин обох держав, культурна цінність цієї виставки є найбільшою, відзначив він.

Порошенко назвав виставку “унікальною”.
“В чому унікальність? Зазвичай, це знаходиться виключно в компетенції слідчих органів, бо є складна робота страхових компаній, реставраторів, захисту та безпеки. Але я радий, що внаслідок нашої співпраці сьогодні українська громада буде мати можливість ознайомитись з цими великими творами мистецтва”, – цитує президента прес-служба АП.

Читайте також:
Мінкульт України: “Кораблетроща” Айвазовського, продана Christie’s, не вкрадена з Феодосії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна