Мінкульт України: “Кораблетроща” Айвазовського, продана Christie’s, не вкрадена з Феодосії

 

Картина Івана Айвазовського “Корабельна аварія” (“Кораблекрушение”), продана днями в Лондоні на “російських торгах” аукціонного дому Christie’s, взята не з Феодосійській галереї, а була власністю французького колекціонера. Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури України.

Нагадаємо, про те, що “Кораблетрощу” привезли на аукціон у Лондон з окупованого Криму, повідомляло російське видання “Коммерсант”.
“Один з топ-лотів аукціону, картина Івана Айвазовського “Корабельна аварія”, перевершила очікування і пішла з молотка за $228,2 тисячі”, – писало видання.

Мінкульт України спростовує інформацію російських ЗМІ про вивезення цього полотна з Феодосійської картинної галереї.

“За інформацією, опублікованою на офіційному сайті аукціонного дому Christie’s, картина Івана Айвазовського під назвою «Корабельна аварія», датована 1875 роком, прийнята до продажу у власника, який надав підтвердження права власності на зазначену картину як таку, що перебувала у власності його сім’ї з 1960 року в приватній колекції на території Франції”, – йдеться в повідомленні українського міністерства.

“Зараз відомо про існування щонайменше п’яти картин Івана Айвазовського під назвою «Корабельна аварія», які зберігаються в музеях міст Венеція, Санкт-Петербург, Єреван і дві картини – в Феодосійській картинній галереї, датовані 1843 і 1876 роками”, – зазначили у відомстві.

У Мінкульті наголосили, що на даний час Київ позбавлений можливості доступу до фондів музейних закладів на тимчасово окупованій території.

Нагадаємо, Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.
Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій проти РФ через окупацію Криму і збройну агресію Кремля проти України.

У Феодосійській картинній галереї, яка в 2014 році перейшла під контроль російських окупантів, зберігається понад 400 робіт Івана Айвазовського.

Читайте також:
Російський окупант відкрито торгує віджатими в “ЛНР” авто. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна