Друга річниця визволення Маріуполя: військовим вручили нагороди, Аваков зварив “супчик від міністра”. ФОТО

 

Учора, 12 червня, в Маріуполі на площі Свободи відбулися урочистості, присвячені другій річниці визволення Маріуполя від незаконних бандформувань “ДНР”. З цієї нагоди на площі пройшов парад військової техніки, який зустрічали кілька сотень маріупольців, відбулося нагородження бійців різних підрозділів нагородами “За захист і оборону Маріуполя”, повідомляє сайт міста 0629.

Військових і жителів міста привітав голова МВС України Арсен Аваков.

“Шановнi воїни, дорогий мій Маріуполь, – звернувся Аваков до житлів міста, – ось уже другий рік ми святкуємо визволення Маріуполя. Це місто дуже важливе для нас, тому ми вже другий рік тут, і для нас це значуща дата. Це місто змінилося. Це місто промисловців і людей з честю. місто, від якого дуже багато залежить в цій країні, від позиції якого багато що залежить в цьому конфлікті, який ми зараз переживаємо”-, заявив глава МВС.

f9f9afb4b4d69982dc1c7c164932e340

Перший командир полку “Азов” Андрій Білецький, виступаючи перед присутніми, заявив, що це свято насамперед для жителів міста. А для військових – перевірити свої сили це не свято, це стройовий огляд, “щоб ми показали, що ми мускулясті, що ми мотивовані, як і два роки тому. Ми готові, ми підемо вперед і візьмемо своє. І повернемо Україну українцям”, – заявив народний депутат Білецький.

Також він звернув увагу, що на ранок 12 червня 2016 на фронті знову втрати – вночі загинули 6 українських військових і понад 17 отримали поранення.

Читайте також:
Під Авдіївкою загинули 4 воїнів, 13 отримали поранення

Міноборони спростовує інформацію про загиблих в зоні АТО

Через обстріли бойовиків обвалилась шахта “Бутівка”, є загиблі

Привітав жителів міста і народний депутат України Олег Ляшко, звернувшись до маріупольцям “брати і сестри”. Нардеп зазначив, що для нього велика честь бути в Маріуполі. Зізнався, що за останні два роки частіше буває тут, ніж в своєму рідному Чернігові.

f7d40b2795e7ab4b400c4e2db0b33a5f

Від імені міської влади з Днем визволення присутніх вітав чомусь не мер. Вадима Бойченка немає в Маріуполі.

Нагадаємо, що раніше він не знайшов часу, щоб прийти на траурний мітинг за загиблими 9 травня 2014 року. Замість мера на свято прийшов секретар міськради Степан Махсма. Однак говорити йому довелося під крики “Ганьба“.

Основною стала церемонія нагородження державними нагородами, під час якої нагрудними знаками відзначили військових ЗСУ, прикордонників, бійців Нацгвардії, поліцейських.

Війсьві в Маріуполі

Найбільше нагород вручили бійцям “Азова”. До слова, саме 27 одиниць техніки полку взяли участь в параді. Техніка центральними вулицями вирушила в парк ім. Гурова, де розпочалася основна частина святкової програми.

Як повідомляє ГУ Нацполіції в Донецькій області, після урочистої церемонії до дня звільнення Маріуполя, яка відбулася на площі Свободи, свято перемістилося до парку у Кальміуському районі.

Вже зранку тут працювали розважальні секції для дітей та дорослих. Усі охочі могли подивитися на мистецтво та взяти участь у майстер-класах ковалів, гончарів, спробувати себе у силових змаганнях, потренуватися вправлятися зі зброєю, вивчити пара-медицину, покататися на конях тощо. Для відвідувачів відкрилися сувенірні крамнички, ятки з їжею.

Аваков в Маріуполі

Разом з маріупольцями святкували і почесні гості. У парку відкрилася виїзна кухня, де головував міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, який взяв участь у благодійній кулінарній акції “Супчик від міністра”.

Спробувати обід від міністра зібралося багато людей з дітьми. Представники МВС Арсен Аваков, Вадим Троян та В’ячеслав Аброськін пригощали похідним гороховим супом власного приготування всіх бажаючих. Першу пробу зняли нові патрульні поліцейські, які несли службу по охороні публічного порядку.

Аваков в Маріуполі

Скуштувавши страву, люди за бажанням залишали пожертви на користь малечі, позбавленої батьківського тепла. Каструля швидко спустіла – городяни розкупили геть усе. Правоохоронці теж не залишилися у боргу. Закінчилася акція спонтанною автограф-сесією головних “кулінарів”: люди підходили за автографами до міністра та поліцейських.

Зібрані кошти Арсен Аваков урочисто передав директору школи-інтернату №2 Людмилі Климович та її вихованцям. Під час акції вдалося зібрати понад 36 тисяч гривень. Педагог розповіла, що гроші підуть на придбання для дітей комп’ютерного класу.

“Обов’язково приїду до вас погратися на комп’ютерах”, – пообіцяв маленьким маріупольцям міністр.

Фестиваль продовжився святковим концертом, у якому взяли участь популярні українські гурти Joryj Kłoc, The Doox, “КораЛЛі”, Ot Vinta!, “Гайдамаки”.

Читайте також:
Чиновнику ДМСУ Маріуполя, що видавав закордонні паспорти для “ДНР”, світить 12 років тюрми

В Маріуполі почала роботу патрульна поліція. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна