На вихідні до Львова: які наслідки пожежі на сміттєзвалищі та коли їх ліквідують

 

Від пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі найбільше постраждали жителі Львова та прилеглих сіл, а от кількість рятувальників, які щодня звертались до медиків, поки приховують.
Про це під час прес-конференції розповів головний лікар комунального закладу “Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Юрій Пацюрко, пише “Вголос“.

“Сказати, хто конкретно постраждав від пожежі – нереально.
Насамперед, постраждали мешканці Грибовичів та Львова. Цей дим йде в різні боки, все залежить від напрямку вітру, який може змінюватись протягом дня. Тобто ним дихають і мешканці Жовківського району, і Кам’янки-Буської”, – розповів Юрій Пацьорко.

Водночас хімік-токсиколог, кандидат фармацевтичних наук, спеціаліст з токсикологічної хімії та викладач Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Зофія Кубрак рекомендує не довіряти жодним заявам про те, що немає ніякої небезпеки внаслідок горіння Грибовицького сміттєзвалища.

За її словами, Всесвітня організація охорони здоров’я чітко говорить про те, що під час спалювання міського сміття однозначно утворюються діоксини. Це надзвичайно токсичні речовини, при виявленні яких можуть отруїтися навіть лаборанти.

“Тому я не розумію, чому наші керівники, навіть головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні, роблять заяви про те, що немає жодної тривоги, що екологічна інспекція та інші лабораторії провели аналізи і все добре. Як вони провели аналізи, якщо у Львові немає жодної лабораторії, яка визначає діоксини?” – говорить хімік-токсиколог.

За її словами, невідомо, чи така лабораторія взагалі є в Україні, хіба що при спецслужбах. До того ж це надзвичайно дорогий аналіз.

“Як ці лабораторії взагалі можуть стверджувати, що там утворюється? Які вони проводять дослідження? З мого досвіду і на мою думку, вони взагалі ніяких досліджень не проводять, дають відповіді зі стелі. З усією цією отрутою, що виділяється внаслідок пожежі, потрібно рахуватися”, – наголосила експерт.

пож

пожежа на Грибовецькому сміттєзвалищі

Пожежа на Грибовецькому сміттєзвалищі погасла

Читайте також:
На Грибовицькому сміттєзвалищі – всього тридцять вогнищ

Вміст свинцю та інших шкідливих речовин у річці Малехівці, що поблизу Грибовицього сміттєзвалища, ще більше 10 років тому був значно перевищений. Проте наразі кількість шкідливих речовин там взагалі не контролюють, оскільки водоканал більше не бере проб та не проводить там жодних аналізів. Відтак, ніхто достеменно не знає, наскільки вода, яка тече від Грибовичів, є отруйною.

Таку думку висловив доцент, науковець-гідрогеолог Володимир Харкевич, пише ZIK.

“У січні 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі відбулася перша екологічна катастрофа. Тоді в річку Малехівку потрапив великий об’єм гудронів. Уже друга трагедія відбулася нещодавно, коли загинули люди. Проте львів’янам потрібно боятися іще однієї катастрофи, яка може стати найбільшою”, – наголосив експерт.

Так, пояснює науковець, від сміттєзвалища будують каналізаційний колектор, який буде відкачувати й зливати усі інфільтрати безпосередньо у міську каналізацію. Натомість міські очисні споруди не здатні впоратися з такими об’ємами забрудненої води. Тому вона буде потрапляти у міську каналізації й циркулюватиме по колу.

“Грибовицьке сміттєзвалище розташоване у верхів’ї річки Малахівки. Тому коли випадаю опади, це все стікає і отруює річку та підземні води. Натомість я як гідролог можу сказати, що із забрудненою водою, яка таким чином потрапила до річки та у підземні води, вже нічого не можна вдіяти”, – пояснив Володимир Харкевич.

Відтак, експерти наголошують, що на рівні Верховної Ради потрібно створити тимчасову спеціальну комісію щодо Грибовицького сміттєзвалища, щоб принаймні зупинити подальші наслідки катастрофи. А також розробити спеціальну стратегію щодо ліквідації наслідків трагедії.

Як відомо, завал на Грибовицькому сміттєзвалищі стався 30 травня, після того як там відбулася пожежа. 31 травня рятувальники знайшли під завалами тіла трьох своїх колег.
Пожежа, яка поновилася на сміттєзвалищі, спричинила прохання місцевої влади оголосити у Львові надзвичайну екологічну ситуацію та виступи львів’ян проти ммера Андрія Садового.
У
вечері 10 червня прес-секретар президента з посиланням на голову ДСНС повідомив, що пожежу вже загасили.

Читайте також:
На Львівщині сміттєзвалище будуть гасити за допомогою авіації. ФОТО

До Львівської міськради стягнули Нацгвардію, на площі збираються люди. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна