Суд повернув на посаду підозрюваного в хабарництві мера Вишгорода

 

Міський голова Вишгорода Олексію Момоту, якого напередодні суд поновив на посаді, повертається на роботу й подав заяву на ім’я генпрокурора і в Національне антикорупційне бюро про відкриття провадження проти слідчих та прокурорів Київської області.

Про це сам Момот повідомив в ефірі телеканалу “112 Україна“, після того як сьогодні, 10 червня, сходив на виклик у прокуратуру Київської області.

“Їду у Вишгород, сьогодні робочий день, у нас сесія. Буду її вести після перерви”, – зазначив він.

За словами Момота, виклик у прокуратуру був формальним. “Повістка в прокуратуру була виписана ще до вчорашнього суду. Метою було продовження строку запобіжного заходу. Проте вчора запобіжний захід було скасовано, і сторона обвинувачення почала клопотати про новий запобіжний захід. Мені сьогодні нічого не повідомляли. Слідчий виконав постанову суду, повернув мобільний телефон і закордонний паспорт“, – сказав мер.

Він також повідомив, що сьогодні буде проведено допит основного свідка у його справі – Дмитра Семенчука, якого вже допитували в суді.

“Це дуже цікава людина, і я впевнений, що він теж буде притягнутий до кримінальної відповідальності”, – додав Момот.

Напередодні, 9 червня, Київський апеляційний суд скасував заставу за Олексія Момота, підозрюваного в отриманні хабара в сумі майже 1 мільйона євро, і відсторонення його від посади.

Як повідомив журналістам його адвокат Олександр Байдик, головні апеляційні докази захисту ґрунтувалися на том, що ця категорія кримінальної справи непідслідна прокуратурі Київської області – її має розслідувати НАБУ.

Суд задовольнив усі три апеляційні скарги Момота: щодо запобіжного заходу, відсторонення від посади й арешту на майно. Рішення суду оскарженню не підлягає.

Тим часом голова спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький пояснив, чому після вивчення матеріалів справи визначив підслідність  за слідчими прокуратури Київської області.

“Є досить обґрунтовані підстави вважати, що підозру і досудове розслідування було проведено неуповноваженими органами. Це фактично дуже загрозлива ситуація… Це не випадок, коли інші правоохоронні органи розслідують не підслідні їм справи”, – заявив він.

Раніше Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання прокуратури Київської області про відсторонення Момота від посади мера Вишгорода до 15 червня і постановив вилучити у нього посвідчення міського голови.

Як писала Новинарня, висуванця партії “Воля” Олексія Момота затримали 14 квітня. За повідомленням прес-центру СБУ, Момот разом із чотирма спільниками вимагав від представника будівельної фірми неправомірну вигоду в сумі 200 тис. євро, а також приміщення загальною площею 2800 кв. м вартістю понад 700 тисяч євро. У разі сплати хабара Момот нібито обіцяв не перешкоджати будівництву.

17 квітня Печерський райсуд Києва обрав міському голові Вишгорода запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на два місяці з можливістю внесення застави у розмірі 5 млн. грн. Мер заявив, що не має таких грошей, а обвинувачення проти нього сфабриковано. Суд супроводжувався проплаченим пікетом проти Момота.
Близькі нардепи та бізнесмени зібрали 5 млн. грн., і Момота випустили з СІЗО.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна