Порошенко підписав указ про проходження іноземцями служби в українській армії

 

 

Президент України Петро Порошенко затвердив положення про проходження іноземцями та особами без громадянства військової служби в Збройних силах. Про це сказано в указі №248 від 10 червня.

Указ спрямований на унормування визначеної Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу” системи комплектування посад рядового, сержантського і старшинського складу військової служби за контрактом Збройних Сил України іноземцями та особами без громадянства.

Прийняття Указу надасть можливість іноземцям та особам без громадянства, які раніше не проходили військову службу у Збройних Сил України (які на цей час перебувають у військових частинах), сумлінно виконати у добровільному порядку, свій обов’язок щодо захисту незалежності та територіальної цілісності України.

Порядком встановлено, що стосовно іноземців, які висловили бажання проходити військову службу, проводиться перевірка наявності посвідчення особи, інформації про відсутність судимості, правдивості інших поданих даних.

Іноземці, які вперше прийняті на військову службу, беруть на себе офіційні зобов’язання дотримуватися Конституції та законів України, а також сумлінно виконувати обов’язки військовослужбовця.

При укладанні першого контракту про проходження військової служби іноземцем на посаді рядового складу, строк такого контракту становить 3 роки, на посаді сержантського й старшинського складу – від 3 до 5 років залежно від згоди сторін.

З військовослужбовцями, які приймаються на військову службу за контрактом, у випадку виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації або введення правового режиму воєнного стану, – до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію.

Строк проходження військової служби може бути продовжений за новим контрактом для рядових – на 3 роки, для сержантів і старшинського складу – на строк від 3 до 5 років.

Як повідомляла “Новинарня“, Верховна Рада ухвалила закон про внесення зміни до статті 9 Закону “Про громадянство України” (щодо встановлення спрощеного порядку прийняття до громадянства України іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних силах України).

Читайте також:
Іноземці, які воюють у ЗСУ, почали отримувати українські військові квитки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна