Після останнього “супервівторка” Клінтон оголосила себе першою жінкою – кандидатом у президенти США

 

За результатами останнього “супервівторка” у США кандидатами в президенти від двох провідних партій фактично стали Хілларі Клінтон і Дональд Трамп.

У вівторок, 7 червня, Демократична і Республіканська партії провели праймеріз у п’яти штатах: Нью-Джерсі, Нью-Мексико, Південній Дакоті, Монтані й Каліфорнії. У демократів, окрім того, відбулися кокус у Північній Дакоті.

Читайте також:
Що таке праймеріз і кокуси

Як повідомляє The Economist, екс-держсекретар США Хілларі Клінтон перемогла за підсумками голосування у Нью-Джерсі, Нью-Мексико, Південній Дакоті та Каліфорнії, де голоси рахували найдовше.

У решті двох штатах лідером виявився її конкурент у боротьбі за право балотуватися в президенти від Демократичної партії, сенатор Берні Сандерс. Проте ні 51% голосів у Монтані, ні навіть 64% у Північній Дакоті не допомогли йому наздогнати суперницю.

Штаб Клінтон проголосив її переможницею одразу після підрахунку голосів у Нью-Джерсі, не чекаючи навіть результатів голосування в Каліфорнії – найбільшому з штатів, де голосування відбувалося 7 червня.

Здобувши 63% голосів нью-джерсійських демократів, 68-річна Клінтон оголосила себе першою жінкою, яка стала кандидатом у президенти від однієї з двох “головних” партій США.

А підсумки праймеріз у Каліфорнії лише підтвердили її тріумф (57% голосів проти 42% у Сандерса).

Таким чином, колишня перша леді США забезпечила собі понад 2500 голосів делегатів на з’їзді партії, який вирішуватиме, кого саме буде офіційно висунуто кандидатом у президенти від демократів. Хоча для того, аби мати більшість на з’їзді, було б достатньо й 2383 делегатів.

Чинний президент США Барак Обама вже привітав Клінтон із цим досягненням. Водночас 74-річний Берні Сандерс заявив, що не збирається здаватися, і пообіцяв “завзято боротися за перемогу” на останніх праймеріз, що відбудуться 15 червня у Вашингтоні.

Попри те, що в абсолютних цифрах Клінтон має більшість серед делегатів на партійному з’їзді, Сандерс сподівається на підтримку так званих “суперделегатів”. Їх меншість, але зате вони можуть голосувати за будь-кого з претендентів на кандидатство, а не лише того, кого підтримав на праймеріз їхній штат.

Хоча американські ЗМІ, посилаючись на інформацію з джерел із числа “суперделегатів”, пророкують Клінтон переконливу перемогу й на з’їзді Демократичної партії, що відбудеться у Філадельфії в липні.

Станом на 8 червня в арсеналі Хілларі Клінтон, яка перемогла на первинних виборах у 33 штатах, – 2525 делегатів, з них 1981 “звичайний” та 544 – “суперделегати”.

Берні Сандерс переміг у 23 штатах – це загалом 1690 делегатів, у тому числі 1643 “звичайних” і 47 – “супер”.

Щодо Республіканської партії, то там інтриги вже давно немає – фактично єдиним претендентом на висунення в президенти залишився мільярдер Дональд Трамп, який упевнено здобув перемогу в усіх п’яти штатах і останнього “супервівторка”.

Більше первинних виборів у республіканців уже не буде.

Трамп уже закликав усіх демократів, які підтримували Сандерса й не згодні з лідерством Клінтон, проголосувати на виборах президента за нього.
Хоча насправді, швидше, відбудеться навпаки – значна частина прихильників Республіканської партії, розчарованих висуненням від їхньої політичної сили одіозного медіа-магната, можуть підтримати на виборах демократку Хілларі.

Читайте також:
Кандидат Трамп. Що це значить для України

Навіщо Трамп найняв колишнього політтехнолога Януковича

Як свідчать результати найсвіжішого соціологічного опитування, яке проходило у США з 30 травня по 3 червня, поки що за Клінтон готові проголосувати 46% потенційних виборців, а за Трампа – 35%. Іще 19% американців заявили, що не підтримали б жодного з цих кандидатів.

Вибори 45-го президента Сполучених Штатів Америки відбудуться 8 листопада.

Читайте також:
В США з’явився ще один кандидат у президенти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна