До АТО причетна чверть українців разом із членами родин, – соціологія

 

До участі в антитерористичній операції на Донбасі донедавна мав причетність кожен четвертий українець.
Принаймні на питання анкети – “Чи брали ви, ваші рідні та близькі участь в АТО або проходили військову службу по мобілізації в період 2013-2015 років?” – ствердно відповіли 26% громадян.

Такі дані були отримані у результаті опитування Центру Разомкова, проведеного 11-23 грудня 2015 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитаний 10071 респондент віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 1%.

Варто зазначити, що після грудня 2015 року не відбувалася мобілізація військовозобов’язаних до війська, при цьому близько 30 тисяч українців пішли на контракт до лав ЗСУ.

Найбільше дотичних до АТО громадян виявилося в Центрі і на Заході (35% і 34%, відповідно), на Сході – 24%, менше – в інших регіонах (Донбас – 17%, Південь – 10%).

Серед тих, хто причетний до АТО та військової служби, 75% пишаються або скоріше пишаються тим, що вони є громадянами України.
Серед тих, хто такої участі не брав – 66%.

Серед учасників АТО та їх близьких і рідних більше тих, хто цілком або скоріше погоджується
з необхідністю посилити економічну незалежність України навіть ціною зниження рівня життя громадян – 43% проти 30% серед непричетних до участі в АТО.

“Таким чином, у респондентів, пов’язаних з АТО, сильніше виражена громадянська ідентичність, у них сильніше виражена потреба пишатися своєю країною і відчуття підстав для такої гордості, а їх патріотизм має більшою мірою активний характер”, – зазначають соціологи Центру Разумкова.

Є помітні розбіжності між цими групами і в підтримці Майдану.

Так, серед учасників АТО та їх родин підтримали б Майдан 58%, а серед непричетних – 34%.
Натомість не підтримали б ні Майдан, ні Антимайдан 28% причетних до АТО та 44% непричетних. На підтримку Антимайдану виловилися відносно невеликі частки в обох групах (4% причетних до АТО та 8% непричетних).

Читайте також:
У загарбницьку війну Росії проти України на Донбасі вірять менше 50% українців

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна