Відкриття найдовшого у світі тунелю Сен-Готар. Спецрепортаж, ВІДЕО + сувеніри читачам “Новинарні”

 

“Він виводить свободу пересування на новий рівень”. Так канцлер Німеччини Ангела Меркель оцінила відкритий днями у Швейцарії Сен-Готарський (або Сен-Готхардський) тунель.

Меркель у компанії президентів Швейцарії та Франції і прем’єр-міністра Італії стала одним із перших пасажирів, яким пощастило проїхати цим найдовшим і найглибшим у світі залізничним тунелем у день його офіційного відкриття – 1 червня.

Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці, президент Швейцарії Йоганн Шнайдер-Амманн, канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд під час подорожі тунелем Сен-Готар. Фото AFP

Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці, президент Швейцарії Йоганн Шнайдер-Амманн, канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд під час подорожі тунелем Сен-Готар. Фото AFP

А минулими вихідними, 4-5 червня, тунель урочисто відкрився вже й “для всіх”. І цю подію у Швейцарії відсвяткували бучними гуляннями, у яких узяли участь понад 80 тисяч швейцарців та гостей з інших країн.

Серед них – позаштатний кореспондент Новинарні Дарина Арямнова, яка проїхала 57-кілометровим тунелем із кінця в кінець і зняла для нас репортаж про святкування й цю подорож.

І навіть підготувала для читачів нашого сайту сюрприз. Перші 5 людей, які до понеділка, 13 червня, підтримають Новинарню” пожертвою в розмірі від 200 гривень, отримають сувенірні бейсболки зі Швейцарії!
Про те, як це можна зробити, читайте в розділі Підтримати сайт”
Прохання до тих, хто робить переказ коштів – повідомляйте про себе на поштову адресу
news @ novynarnia.com

Репортаж Дарини Арямнової для Новинарні:

Подорож Дарини не обійшлася без пригод. Хоча загалом тунель Сен-Готхард має стати одним із найбільш безпечних у світі, адже поїзди в зустрічних напрямках ідуть двома паралельними “трубами”, які не перетинаються.

Фото rtbf.be

Фото rtbf.be

Щоправда, випробування тунелю на безпеку теж пройшли з проблемами. Під час тренувальної евакуації пасажирів (до речі, участь у цьому випробуванні міг узяти кожен охочий, записавшись волонтером) нібито в умовах надзвичайної ситуації виникли перешкоди зі зв’язком.
У результаті замість максимальних 90 евакуація тривала 105 хвилин, що в разі справжньої аварії могло б коштувати людям життя.

Тунель Сен-Готар є частиною інфраструктурного проекту загальною вартістю 23 мільярди швейцарських франків. Він прискорить залізничні перевезення пасажирів і вантажів під гірським ланцюгом, що розділяє північ і південь Європи.

Високошвидкісні потяги долатимуть тунель за 17-20 хвилин, хоча до відкриття першого залізничного тунелю в другій половині ХІХ сторіччя цей шлях забирав у мандрівників кілька днів.

Втім, жвавий залізничний рух тунелем відкриється лише в грудні 2016 року, після завершення всіх випробувань. Планується, що через Сен-Готар щодня проїжджатиме до 260 вантажних і 65 пасажирських поїздів.

Будівництво тунелю тривало 17 років. Інженерна складність проекту полягала в проходженні через 73 різні види породи – від міцної, як граніт, до дуже м’якої й пухкої.

Публіка вітає перший поїзд, який проїхав через Сен-Готхардський тунель у день офіційного відкриття. Фото REUTERS

Публіка вітає перший поїзд, який проїхав через Сен-Готхардський тунель у день офіційного відкриття. Фото REUTERS

Сен-Готарський тунель у цифрах:

  • Із довжиною 57,1 кілометра Сен-Готар є найдовшим залізничним тунелем світу (для порівняння: тунель під Ла-Маншем має довжину 50,5 км, а попередній рекордсмен – Сейканський тунель у Японії – 53,8 км).
  • Спорудження тривало 17 років за умов проведення робіт 24 години на добу 7 днів на тиждень.
  • У роботах було задіяно понад 2600 працівників. З них 9 загинули на будівельному майданчику.
  • Аби пробити тунель, довелося видовбати 13 мільйонів 300 тисяч кубів породи.
  • Перший Сен-Готарський тунель, збудований у 1872-1875 рр., мав довжину 15 км. Під час його спорудження загинуло 177 робітників, ще 700 зазнали каліцтв.
  • Новий тунель місцями сягає глибини 2300 метрів.
  • Пасажирські потяги розвиватимуть у ньому швидкість до 250 км на годину, а товарні – до 160 км/год.
  • Пасажирський потяг проходитиме тунель  із кінця в кінець за 20 хвилин.
  • Щоб подолати 79 км гірською дорогою між Ерстфельдом та Б’яскою (де починається і закінчується тунель) автомобілем потрібна 1 година.
  • Завдяки тунелеві, подорож із Берліна до Мілана потягом триватиме менше 2 годин.
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна