В уряді й коаліції “відшили” Садового з його проханнями про надзвичайну ситуацію

 

Відповідальність за незадовільну екологічну ситуацію у Львові несе муніципальна влада. Про це заявив міністр екології Остап Семерак, коментуючи звернення мера міста Андрія Садового до президента з проханням оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації.

“Відповідальність за таку негативну ситуацію, яка склалася у Львові, несе комунальне підприємство і, відповідно, комунальна влада. Для мене очевидно і зрозуміло, що, проаналізувавши законодавство, вони хочуть отримати кошти з резервного фонду на проведення заходів з ліквідації аварії…
Виходить така історія, що комунальне підприємство, комунальна влада, незважаючи на тривалі звернення до них впорядкувати сміттєзвалище, не вживали заходів, довели до катастрофічної ситуації, а тепер просять, щоб з державного бюджету виділили кошти запровадити такий режим”, – сказав Остап Семерак в ефірі телеканалу “112 Україна”.

“Є процедура розгляду цього звернення, й очевидно, що президент буде слухати результати аналізів забруднення, які є в повітрі, які є у воді, і на підставі цього приймати рішення. Зважене рішення має бути прийнято на підставі чіткого аналізу”, – додав міністр.

“Комунальне підприємство, яке збирає з львів’ян кошти для вивезення та утилізації цього сміття, протягом останніх трьох років судиться з колишньою Державною інспекцією та не пускає екологічних інспекторів з плановими перевірками організації роботи на цьому звалищі. У мене тоді таке питання: а яка відповідальність тих осіб, які не пускали державних екологічних інспекторів для проведення цієї роботи? Можливо, вони зроблять внесок зі свого сімейного бюджету або з іншого на покриття цих збитків? І яким чином керівництво комунального підприємства буде відповідати родинам людей, які там загинули?” – заявив Семерак.

У свою чергу перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, коментуючи звернення Саадового, саркастично зазначила: “Звичайно, маємо всім миром допомогти меру Львова подолати проблему сміття у Львові і врятувати львів’ян від сміття. Це не дуже корелюється з децентралізацією, звичайно. Але зате відповідальність за екологічне лихо в конкретному регіоні і невирішену десятиріччями проблему сміттєзвалища (мер більш натхненно займався формуванням своєі медіаімперії і т.д.) тепер розділять президент і прем’єр”.

“А як там “Самопоміч”, дозволила звертатися до злочинної влади? Сироїд і Березюк не побачать в цьому узурпацію сміттєзвалищ і корупцію? Не будуть проти? А то я переживаю”, – написала Геращенко в соцмережі, маючи на увазі попередні заяви фракції “Самопоміч” про відмову співпрацювати з більшістю у ВР через “недовіру до президента”.

“До речі, ” Самопоміч” делікатно мовчала про трагедію на сміттєзвалищі. Істерик, як навколо Кривого Рогу, не влаштовувала. Семенченко з десантом туди не виїжджав. Не його тема… А ми, коаліція, розглянемо це питання і допоможемо, звичайно. Бо львів’ян шкода в цій ситуації…” – зазначила перший віце-спікер.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що мер Андрій Садовий пропонує оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації. Крім Львова, міський голова пропонує оголосити такий стан у селах Малехові і Грибовичах. Відповідне звернення Садовий направив президенту і прем’єр-міністру.

 

30 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі за 10 км від Львова під час гасіння пожежі стався обвал великої маси сміття, загинули четверо людей. На даний момент на звалищі виявлені тіла трьох рятувальників.
Сьогодні, 7 червня, звалище в селі Великі Грибовичі знову почало диміти, з’явилася загроза нових зсувів.

Читайте також:
На Львівщині горіло ще одне сміттєзвалище

Садовий – чемпіон за рівнем позитивного ставлення українців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна