В СБУ розповіли подробиці розробки француза – “підривника Євро”

 

Українські силовики затримали в пункті пропуску Ягодин Волинської області громадянина Франції, який міг бути причетний до підготовки півтора десятка терактів у Франції напередодні та під час чемпіонату Європу з футболу.
Голова Служби безпеки України Василь Грицак на прес-конференції 6 червня не виключив, що за цим можуть стояти російські спецслужби.

За його словами, француз намагався провезти арсенал  зброї, яку планувалося застосувати для терактів. За ним стежили протягом півроку.

“Нам вдалося попередити серію терористичних актів. Об’єктами підриву мали стати мусульманська мечеть, єврейська синагога, установа, яка займається зборами податків із громадян Франції, пункти спостереження за автобанами і багато інших місць. Планувалося провести 15 терактів”, – сказав Грицак.

“125 кілограмів тротилу і 20 РПГшних зарядів – ви розумієте, які руйнування і які людські жертви могли принести напередодні проведення Євро-2016”, – наголосив голова СБУ.

Підозрюваний був незадоволений політикою своєї країни щодо міграції, глобалізації та мусульманства, розповів Василь Грицак.

Він оприлюднив відео, де показано, як чоловік пакує зброю та як її вилучають уже за шлагбаумом в Ягодині.

“Вся комбінація може бути підставою російських спецслужб”, – заявив Василь Грицак.

Російський слід підозрюють через те, що умовою француза був супровід зброї і вибухівки для терактів громадянином України.

“Ми почали вірити в правдивість його намірів, коли він почав залишати завдаток. Спочатку кілька тисяч євро, потім ще кілька тисяч євро. І там версія – російський слід, вона виникла майже в самому кінці, коли між ним і тим, з ким він спілкувався в рамках спецоперації, яку СБУ організувала, він запропонував ще в додачу кілька тисяч євро за те, щоб громадянин України супроводжував цей вантаж на територію Європи. Це ключові речі, і саме тому ми вважаємо, що це може бути підстава російських спецслужб”, – заявив голова СБУ.

На самому початку розробки СБУ припускала, що йдеться про терористичну організацію, яка незадоволена владою і планує серію терактів, проте в процесі роботи з’явилася ще одна версія.

“Ми спочатку думали, що діє терористична організація. Ми вийшли на структуру, яка діє у Франції, незадоволена владою і хоче напередодні та під час проведення Євро здійснити низку терактів. На визначеному етапі, коли ми отримали від нього пропозицію про те, що бажано було, щоб цей незаконний вантаж (…) було доставлено на територію Європи за сприяння громадянина України, була включена ще одна робоча версія”, – сказав Грицак, маючи на увазі “російську” версію.

Француз потрапив у поле зору контррозвідників у грудні минулого року, коли під час перебування на сході України намагався встановити контакти з українськими військовими під легендою волонтерської допомоги.

“Француз негативно висловлювався про діяльність свого уряду щодо масової еміграції іноземців до Франції, поширення мусульманства та глобалізації світу. Також він повідомив про бажання вчинити низку терактів на знак протесту”, – повідомляє прес-центр СБУ.

зброя СБУ француз

У квітні 2016 року терорист знову прибув до України та під контролем СБУ протестував зброю та вибухівку.

зброя СБУ француз Ягодин

У результаті оперативної комбінації СБУ, на його прохання, громадянин Франції отримав п’ять автоматів Калашникова з 1080 набоями на ствол, два протитанкові гранатомети РПГ-7 з 18 пострілами, 125 кілограмів тротилу, сто електродетонаторів та 20 балаклав.

“Також терорист намагався знайти людей, які зможуть контрабандою переправити засоби ураження через український кордон за винагороду у три тисячі євро. Не знайшовши перевізника, він вирішив зробити це сам”, – ідеться в повідомленні.

Громадянина Франції затримали на кордоні України 21 травня. Він арештований, йому оголошено підозри за ст. 201 Кримінального кодексу України – контрабанда, ст. 258 – теракт, ст. 263 незаконне поводження зі зброєю.

“Ми не планували розголошувати цю інформацію до завершення Євро-2016, але пішов “витік”… І ми змушені розкрити подробиці, щоб потім не виправдовуватися”, – сказав голова СБУ.

Він мав на увазі повідомлення французьких сайтах 4 червня, згідно з якими при спробі перетнути польський кордон був затриманий 25-річний громадянин Франції. Зазначалося, що прикордонники виявили в нього три гранатомети, понад 100 кг вибухівки та кілька штурмових гвинтівок.

Французька сторона наразі утримується від коментарів. За повідомленням сайту 20minutes.fr, розслідування було відкрито у Франції і доручене Центральному управлінню боротьби з організованою злочинністю (OCLCO) та Регіональній службі судової поліції (SRPJ) в Нансі .

“Я вважаю, що свою частину роботи ми виконали відмінно”, – сказав пан Грицак.

Нагадаємо, Євро-2016 стартує 19 червня.

Читайте також:
СБУ затримала агента терористів і міліціонера, який перейшов на бік “ДНР”

Повінь у Франції відступає, але до початку Євро-2016 вода ще буде високою

Бунти профспілок по всій Франції за два тижні до Євро-2016

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна