Луценко в СІЗО СБУ вперше зустрівся з ув’язненими “сепарами”

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко, голова Служби безпеки України Василь Грицак та уповноважена ВР з прав людини Валерія Лутковська сьогодні, 6 червня, провели позапланову перевірку слідчого ізолятора СБУ. Про це повідомила в соцмережі речниця генпрокурора Лариса Сарган.

“‎Генпрокурор‬ Юрій ‪Луценко‬ запросив омбудсмена Валерію Лутковську та голову СБУ Василя Грицака перевірити один зі слідчих ізоляторів у відповідь на заяву помічника генерального секретаря ООН з прав людини Івана Шимоновича про випадки тортур в Україні як з боку сепаратистів, так і з боку СБУ”, – зазначила речниця Юрія Луценка.

Після відвідання слідчого ізолятора Луценко повідомив, що там він уперше зустрівся з підозрюваними у співпраці з “ДНР” і “ЛНР”.

“В цьому ізоляторі утримуються, в більшості своїй люди, які підозрюються у співпраці з терористичними організаціями “ЛНР”, “ДНР”… Я сьогодні вперше стикався з людьми, які підозрюються в таких злочинах. Емоції різні, але ми воюємо за те, щоб права людини дотримувалися навіть у таких підозрюваних на всій території України”, – заявив Юрій Луценко в коментарі журналістам в ефірі телеканалу “112 Україна”.

Читайте також:
Луценко потрапив на ті самі нари СІЗО вже як генпрокурор. ФОТО

Юрій Луценко каже, що умови в СІЗО СБУ покращилися з часів його перебування там як в’язня у 2011-2012 роках.

“Мені здається, що трохи краще стало, в деяких параметрах. Це зразкові побутові умови, які тільки можуть бути. Це небо і земля в порівнянні з іншими ізоляторами, особливо ізоляторами, які були побудовані ще в ХІХ столітті в Києві, Одесі, Чернігові, Вінниці і, здається, в Житомирі…
Спогади, безумовно, є, тут мене фотографували, перші відбитки пальців катали, але було дуже хороше ставлення, як, власне, скрізь, але тут особливо. Знайшлися знайомі після революції, після Помаранчевої. Звичайно, ніяких поблажок, але тим не менш таке душевне ставлення мене тоді досить сильно вразило. Сьогодні ще раз побачився з тим же керівником установи”, – розповів Луценко журналістам на виході з СІЗО СБУ.

Раніше, 3 червня, помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович презентував 14-ту доповідь місії про ситуацію із правами людини в Україні.
Він повідомив, що за період збройного конфлікту на сході України Моніторингова місія ООН з прав людини зафіксувала сотні випадків тортур з обох боків протистояння.

Перед цим видання New York Times з посиланням на джерела в ООН поширило інформацію про “секретні тюрми” СБУ, де начебто катують захоплених у полон прихильників самопроголошених “республік”.

Голова СБУ Василь Грицак після зустрічі з Іваном Шимоновичем повідомив про те, що для моніторингу ситуації з правами людини на Донбасі створять спеціальну робочу групу.

Керівник апарату СБУ Олександр Ткачук у свою чергу розповів, що інформація про сотні утримуваних в СБУ підозрюваних у сепаратизмі не відповідає дійсності.

Нагадаємо, раніше в травні СБУ не пустила в деякі свої в’язниці інспекторів ООН з питань катувань.

Читайте також:
В СБУ назвали кількість справ і вироків щодо людей із “ДНР/ЛНР”

Делегація ООН, яку не допустили в “катівні СБУ”, готова повернутися в Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна