Повінь у Франції відступає, але до початку Євро-2016 вода ще буде високою

 

Повінь, від якої потерпає значна частина Європи, в деяких країнах починає йти на спад. Так, у Парижі, де рівень Сени 4 червня сягнув найвищої за останні 30 років позначки 610 см, вода вже потроху знижується.

Втім, за оцінками фахівців, для повернення річки до звичного рівня знадобиться щонайменше тиждень, повідомляє Еuronews.

Всупереч побоюванням, до рекорду Великої повені 1910 року, коли рівень води у столиці Франції піднявся до 8 метрів, Сена на цей раз не дотягнула.

На одній із вулиць Парижа під час повені 1910 року. Фото Getty Images

На одній із вулиць Парижа під час повені 1910 року. Фото Getty Images

Але шкоди все одно завдала чимало. Через загрозу затоплення підвалів із музейними фондами уже кілька днів поспіль не працюють Лувр та музей Орсе – все цінне зі сховищ підняли на верхні поверхи. З тієї ж причини зачинено Національну бібліотеку.

Якщо зачинені музеї найбільше засмучують туристів, то колапс у транспортній системі позначається передусім на місцевих мешканцях. Через повінь рух на прилеглих до Сени вулицях закрито, через що в інших районах міста постійно виникають затори.

Громадський транспорт функціонує з обмеженнями. Через підтоплення закрилися деякі станції метро та міських електропоїздів RER, що значно ускладнило транспортне сполучення з деякими районами Парижа й, передусім, передмість, звідки багато людей приїздить на роботу в центр.

Річкові екскурсії по Сені також було припинено – вода піднялася настільки, що під паризькими мостами не міг пройти жоден човен чи катер.

Втім найбільше від повені потерпають містечка на південь від французької столиці, в департаменті Ессонн. Зону стихійного лиха відвідав прем’єр-міністр Франції Манюель Валльс, який скористався цією нагодою й закликав профспілки до припинення страйку, який триває через урядовий план трудової реформи.

Передусім це стосується страйку працівників французької залізниці SNCF, через який частково обмежено рух поїздів.

“Не можна карати користувачів транспорту, які й без того потерпають через повінь. Я закликаю всіх діяти відповідально та якомога швидше припинити страйк”, — наголосив Валльс.

Уряд пообіцяв у понеділок визнати найбільш уражені населені пункти зоною стихійного лиха, щоб люди могли якомога швидше отримати страхові відшкодування.

Загалом через негоду в різних куточках Франції протягом тижня 4 людини загинули, понад 20 отримали ушкодження, ще 20 тисяч були евакуйовані зі своїх будинків.

Повінь, та ще й на тлі страйку залізничників, прийшла до Франції напрочуд невчасно. Адже з 10 червня в країні стартує чемпіонат Європи з футболу-2016, урочисте відкриття якого відбудеться на стадіоні Сен-Дені в передмісті Парижа.

Читайте також:
Тисячі українців з квитками на Євро-2016 не встигнуть отримати французьку візу

Окрім Франції, повені спостерігаються також у Німеччині, Польщі, Чехії та в деяких країнах Балкан.

У Німеччині через високу воду загинуло щонайменше 10 людей, з них 5 – у Баварії, де тривалі зливи призвели до найбільшого паводку за кілька десятиліть.
Кілька людей загинуло також на сході Румунії.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна