Муженко відсторонив від посад командирів частини, де солдат помер від побоїв “умивальником”

 

Командир бригади зв’язку ЗСУ в Семиполках Броварського району Київської області (військова частина п/п В4126) та командир відповідного підрозділу відсторонені від виконання службових обов’язків принаймні на час розслідування обставин смерті солдата Ігоря Тимощука. Про це сьогодні, 4 червня, повідомив начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко під час наради в Генштабі з армійськими прес-офіцерами, де був присутній журналіст “Новинарні”.

За словами начальника ГШ, військове відомство має бути відкритим щодо з’ясування справжніх обставин цієї події.

“Це [розслідування] – справа честі Збройних сил України”, – сказав Віктор Муженко.

Як повідомив генерал армії Муженко, у військовій частині в селі Семиполки працюють представники Військової служби правопорядку, які проводять власне розслідування загибелі мобілізованого Тимощука.

Висновки службового розслідування, яке провели самі командири військової частини п/п В4126 в Семиполках, начальник Генерального штабу назвав “необ’єктивними”.

Розслідування стосується трагічної загибелі солдата Тимощука Ігоря Петровича, мобілізованого до лав ЗСУ в 2015 році у порядку часткової мобілізації із села Лопатичі Олевського району Житомирської області. Відслуживши рік, він із забоями 28 травня потрапив до Головного військового клінічного госпіталю в Києві, де помер від отриманих травм 31 травня.

“Ураховуючи суспільний резонанс щодо факту його смерті, військова прокуратура Центрального регіону України інформує, що 01.06.2016 військовою прокуратурою Дарницького гарнізону Центрального регіону України за повідомленням командування вказаної військової частини до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фактом можливих протиправних дій командування військової частини, внаслідок чого загинув підлеглий військовослужбовець, за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 426-1 КК України (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень в умовах особливого періоду)”, – повідомила 2 червня прес-служба військової прокуратури.

“Досліджуються обставини можливих позастатутних відносин до цього військовослужбовця”, – ідеться в повідомленні.

У військовій прокуратурі при цьому пообіцяли перевірити “також законність дій командування військової частини на предмет можливого приховування факту та обставин отримання тілесних ушкоджень військовослужбовцем, що потягли його смерть у медичному закладі”.

Додаткова судмедекспертиза, згідно з цією інформацією, відбулася 2 червня.

Кримінальне провадження за фактом смерті солдата Тимощука передано до слідчого відділу військової прокуратури Центрального регіону України.

Відповідно до даних Новинарні, розслідувати справді є що, і розслідування може обернутися гучними кадровими рішеннями та стягненнями в системі ЗСУ – на кшталт скандалу із 53-ю бригадою на полігоні Широкий Лан минулої зими.

Ігор Тимощук

За даними ЗМІ, 32-річний мобілізований солдат Ігор Тимощук відряджався в зону АТО, але проблеми зі службою в поліщука виникли не на Донбасі, а у військовій частині зв’язку під Києвом.
З ушкодженням барабанної перетинки він потрапив до столичного шпиталю “ГВКГ” в першій частині весни, і вже тоді за фактом побоїв було відкрито кримінальне провадження. Командування частини змусило Тимощука змінити свідчення – мовляв, він сам упав і травмувався.

Після виписки з лікарні 5 квітня солдат Тимощук поїхав не в частину, а додому до брата. “Поїду додому – хочу ще трохи пожити”, – цитують тепер ЗМІ й правозахисники пояснення Ігоря.
27 травня співробітники ВСП забрали Тимощука з будинку батька як незаконно відсутнього.

Наступного дня Ігор уже знову був у шпиталі з черепно-мозковою травмою, а 31 травня – помер. При цьому, як кажуть правозахисники, судмедексперти тривалий час не повідомляли, де перебуває тіло солдата та що стало причиною смерті.

Командири спершу намагалися приховати побиття солдата.

У військовій частині в Семиполках смерть Ігора Тимощука прокоментували як нещасний випадок та розповіли, нібито Ігор хворів на епілепсію, голився і впав “на умивальник”.

Офіційно: “у зв’язку із судомними нападами о 7 год. 00 хв. та о 8 год. 10 хв., раною тім’яної частини голови, спричиненою падінням з висоти власного росту під час бриття у кімнаті для вмивання”.

Проте, коли рідним та правозахисникам показали тіло Ігора, вони побачили численні забої, садна й рвані рани на голові, на обличчі, тілі, які свідчать, що Ігора жорстоко били.

Це дало підстави правозахисникам стверджувати, що  “до приховування злочину причетні високопоставлені особи, головний військовий прокурор Матіос, керівництво військового госпіталю в Києві і також шишки в ЗСУ!”

Читайте також:
Муженко в багні. Правдиве ВІДЕО, що побачив начальник Генштабу на Широкому Лані




Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна