Луценко проти застосування “закону Савченко” до всіх засуджених

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко виступає проти застосування закону про зарахування одного дня попереднього ув’язнення як двох днів у строк основного покарання (“закон Савченко”) до засуджених за тяжкі злочини. Про це він сказав в ефірі ток-шоу “Право на владу” на каналі “1+1”.

“Але хочу вам сказати, як людина, яка знає цю проблему зсередини: перебування в наших СІЗО є дійсно катуванням. Ба більше, як людина, яка багато читає, що ця норма була скасована в СРСР “рік за два” в камері в 1937 році, коли було зорганізовано ГУЛАГ і було надіслано інструктивні документи МВС: “Віднині скасовується рік за два в камері і скасовується умовно-добровільне звільнення після двох третин, як правило, умовного строку. І стимулювати рабів ГУЛАГу можна було виключно пайкою”. З тих часів ця норма і загубилась. Зараз вона знову введена”, – сказав він.

З його слів, у цілому закон “Савченко” позитивний.

Однак Луценко вважає, що закон потрібно змінити.

“Я особисто як людина виступаю за те, щоб ця норма “рік за два” не поширювалась на тих, хто повторно вчинив злочин-рецидив і тих, хто вчиняє особливо тяжкий злочин проти особи, тобто зґвалтування, навмисне вбивство тощо”, – сказав генпрокурор.

Зазначимо, суть закону Савченко полягає в тому, що суди зобов’язані враховувати засудженим кожен день, проведений в слідчих ізоляторах, як два дня відбуття покарання.

За даними ГПУ, станом на кінець квітня 2016 року згадуваний закон був застосований до близько 40 тис. осіб. Зокрема, були звільнені близько 5 тис. осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Читайте також:
Савченко впевнена, що “закон Савченко” запрацює

ГПУ: “Закон Савченко” випустив на волю 6 тисяч осіб, засуджених за важкі злочини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна