У Львові оголошено жалобу. В ДержНС повідомляють про загрозу чергового обвалу на сміттєзвалищі. ВІДЕО

 

У середу, 1 червня, у Львові оголошено день жалоби за рятувальниками, які загинули на звалищі твердих побутових відходів біля села Збиранка Жовківського району Львівської області в Грибовичах, героїчно виконуючи свою роботу. На вежі Ратуші буде приспущено штандарт міста, повідомляє прес-служба Львівської міськради.

Станом на 13:40 пошуково-рятувальні роботи тимчасово припинили. Про це йдеться в повідомленні прес-центру ДержНС в “Фейсбуці“.

“О 13:40 було прийнято рішення про тимчасове припинення пошуково-рятувальних робіт на звалищі у Львівській області, відведення особового складу і техніки в зв’язку з загрозою повторного обвалу”, – йдеться в повідомленні

Також повідомляється, що з початку проведення робіт пересипано 28 500 куб. м сміття. Обстежено площу близько 8789 кв. м. Для зміцнення проміжних дамб викладено тисячу чотиреста шістьдесят три мішки з піском.

До пошуково-рятувальних робіт було залучено 309 людей і 75 од. техніки, з них від ДержНС України – 187 людей і 25 од. техніки. Кінологічні групи Національної гвардії і працівники Національної поліції проводять обстеження прилеглої до зони зсуву лісосмуги.

О 15:00 у всіх підрозділах Державної служби України з надзвичайних ситуацій пролунали пожежні сирени. Співробітники ДСНС України таким чином вшанували пам’ять справжніх професіоналів-рятувальників – Юрія Рудого, Андрія Вненкевича, Богдана Юнка, які загинули на території сміттєзвалища у селі Збиранка Львівської області.

Як повідомляла “Новинарня“, 31 травн було виявлено тіла трьох загиблих рятувальників. Під завал також міг потрапити і 61-річний еколог ЛКП “Збиранка”, якого вже добу не можуть знайти.

Мінстр екології і природних ресурсів Остап Семерак ініціював перевірки всіх сміттєзвалищ в Україні. Про це він написав у “Фейсбуці“.

“Я звернуся до Уряду з пропозицією дати доручення ряду відповідальних міністерств перевірити всі такі місця. Для розуміння, сьогодні ні органи місцевого самоврядування, ні Держекоінспекція не можуть назвати точної кількості сміттєзвалищ, які є на територіі країни. І в якому стані ці звалища ми бачимо на власні очі. Потрібно сформувати перелік перевантажених сміттєзвалищ, тих, які потребують закриття через невідповідність нормам природоохоронного законодавства”.

При тому він зазначив, що Держекоінспекція вкотре показала свою неефективність і пообіцяв її ліквідувати.

“Це ще раз показує, що Держекоінспекція – неефективний орган, який не відповідає сучасним вимогам екобезпеки. Ні звалища, ні вирубка лісу, ні охорона води та повітря – немає сфери, з якою екоінспектори б впоралися. Цю структуру ми реформуємо”, – написав Семерак.

Зі слів Семерака, в Грибовичах зараз неможливо навіть оцінити масштаби екологічної шкоди.

“Ситуація із сміттєзвалищем у Грибовичах – це наслідки відсутності адекватного поводження зі сміттям. І органи місцевого самоврядування, і Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, і, звичайно, Мінекології, не виробили загальних правил поводження з твердими побутовими відходами”, – зазначив Семерак.

Він підкреслив, що міністерство спільно з ЄБРР вже розпочало роботу над цими правилами і до кінця року планує вийти на два документи – Стратегію і Національний план поводження з відходами.

“Однак зараз в наших силах запобігти подібним трагедіям у майбутньому. Я звернуся до уряду з пропозицією дати доручення низці відповідальних міністерств перевірити всі такі місця. Для розуміння, сьогодні ні органи місцевого самоврядування, ні Держекоінспекція не можуть назвати точну кількість звалищ, які є на території країни. І в якому стані ці звалища, ми бачимо на власні очі”, – заявив міністр.

З його слів, зараз необхідно сформувати перелік перевантажених сміттєзвалищ і тих, які потребують закриття через невідповідність нормам природоохоронного законодавства.

Також органи місцевого самоврядування повинні надати інформацію про затверджені схеми санітарної очистки населених пунктів.

Читайте також:
Під завалами на Грибовицькому сміттєзвалищі знайшли тіла трьох людей, ще одного шукають. ОНОВЛЕНО

Після пожежі на звалищі під Львовом трьох рятувальників завалило сміттям. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна