Порошенко підписав закон, що регулює закупівлі в оборонній сфері

 

Президент Петро Порошенко підписав закон, що регулює здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони в особливий період, у період проведення антитерористичної операції й введення надзвичайного стану. Про це сказано в повідомленні прес-служби президента.

“Цей закон остаточно врегульовує процедуру прозорого механізму державних закупівель. Він є надзвичайно важливим кроком до зміцнення обороноздатності країни, яка веде боротьбу проти агресора, що вторгся на нашу територію. З іншого боку – цей закон є потужним антикорупційним кроком”, – сказав Порошенко.

Він  наголосив, що закон є оптимальним рішенням, яке поєднує специфіку оборонних закупівель з конкретністю, швидкістю та головне – прозорістю, яка означає підконтрольність витрат суспільству.

В свою чергу, Міністр оборони Степан Полторак висловив переконання, що цей Закон дасть можливість набагато ефективніше проводити закупівлі та здійснювати забезпечення Збройних Сил всім необхідним. Завдяки роботі з системою PROZORRO у 2015 році економія становила 200 млн. грн., а з початку 2016-го тільки на закупівлі продуктів харчування вже зекономлено майже 400 млн. грн.

“Сьогодні практично всі закупки, які здійснюються Міністерством оборони, здійснюються системою PROZORRO. Мені сьогодні приємно те, що робота Волонтерського десанту, експеримент, який був у Міністерстві оборони, став програмою дії Уряду”, – сказав Степан Полторак.

Відповідно до документа, закупівля товарів, робіт і послуг замовниками здійснюється за переговорною процедурою закупівлі відповідно до закону “Про публічні закупівлі” з урахуванням ряду особливостей.

У випадку прийняття замовником рішення про застосування переговірної процедури закупівлі відбір учасників здійснюється через електронну систему закупівель.

Особливість переговірної процедури полягає в проведенні відбору учасників закупівель через електронний аукціон на конкурсній основі.

Також законопроектом передбачено право замовника вимагати, щоб учасник надав забезпечення ціни у вигляді гарантії.

Крім того, передбачається можливість укладання рамкових угод і договорів з учасниками.

Також у вигляді винятку документом визначено право замовника делегувати повноваження на проведення переговорів про закупівлі.

Читайте також:
ProZorro визнали найкращою у світі у сфері публічних закупівель

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна